Pale cijene nafte

Ilustracija: EPA

CIJENE nafte pale su na međunarodnim tržištima ispod razine od 64 dolara pritisnute mogućom brzom obnovom saudijske proizvodnje i novim naznakama slabosti europskog gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 44 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,84 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 38 centi nižoj cijeni, od 57,71 dolar.

Saudijci obnovili oko 75 posto proizvodnje

Trgovce je danas zaokupila izjava neimenovanog izvora, upućenog u situaciju nakon napada dronovima na saudijska postrojenja, da je Saudijska Arabija obnovila oko 75 posto izgubljene proizvodnje.

Njegove su riječi signalizirale skoro povećanje ponude, pritisnuvši cijene nafte, a raspoloženje na tržištima dodatno su prigušile naznake osjetnog usporavanja gospodarstva eurozone u rujnu.

Istraživanje londonske tvrtke Markit pokazalo je da je gospodarstvo u zoni primjene zajedničke europske valute gotovo stagniralo u ovom mjesecu pod utjecajem pada aktivnosti u Njemačkoj, gdje se recesija u industriji neočekivano produbila.

To je negativno utjecalo na tržišta nafte, ali i dionica.

"Cijene nafte prate pad na europskim tržišta dionica... što je razumljivo nakon loših podataka o proizvodnji u bloku jedinstvene europske valute i implikacija po globalni rast i potražnju", rekao je Craig Erlam iz OANDA-e.

Napetost na Bliskom istoku

Značajniji pad cijena zapriječila je ipak napetost na Bliskom istoku budući da je Pentagon naredio raspoređivanje dodatnih američkih vojnika u regiji Perzijskog zaljeva kako bi ojačao zračnu i raketnu obranu Saudijske Arabije.

Velika Britanija vjeruje da je Iran odgovoran za napad na saudijska postrojenja i najavljuje suradnju ​​sa Sjedinjenim Državama i europskim saveznicima na zajedničkom odgovoru, izjavio je u ponedjeljak premijer Boris Johnson. SAD i Saudijska Arabija također smatraju da je za napad kriv Iran, koji pak odbacuje odgovornost.

Napadi na saudijska postrojenja ujedno su usmjerili pozornost investitora na mogućnost poremećaja u opskrbi iz drugih proizvođača u sastavu Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

"Saudijska postrojenja i dalje tinjaju, a nad tržište se nadvila i mogućnost novih poremećaja u Nigeriji, Libiji i Venezueli", tumači Stephen Brennock iz PVM-a.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 65,30 dolara, što znači da je porasla 91 cent u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pročitajte više