Pale stranice Kremlja i ruske vlade

Foto: Shutterstock

DANAS je, za vrijeme napada na Ukrajinu, u nekim zemljama palo više stranica ruske vlade iako za sada nije poznato što je uzrokovalo te poteškoće.

Web stranica ruske vojske bila je navečer neko vrijeme nedostupna korisnicima izvan Rusije, kao i stranice ruske savezne vlade te stranice Kremlja na engleskom jeziku.

Prema Dougu Madoryju, analitičaru tvrtke Kentik, poteškoće su dio šireg obrasca DDoS napada usmjerenih na rusku vladu, piše CNN.

"Možda su to napravili sami Rusi"

Drugi stručnjaci za kibernetičku sigurnost sumnjaju da je u tijeku velika DDoS kampanja. Za neke prekide rada web stranica možda su odgovorne ruske vlasti koje su htjele spriječiti potencijalne DDoS napade, izjavila su tri stručnjaka za kibernetičku sigurnost.

Deaktiviranje web stranica je "obrambena mjera i sredstvo za izolaciju dijela ruskog interneta", rekao je Cedric Leighton, vojni analitičar CNN-a.

"Nitko nije preuzeo odgovornost"

James Lewis, viši potpredsjednik Centra za strateške i međunarodne studije, rekao je da je Rusija vjerojatno isključila vlastite stranice "kako bi smanjila rizik".

"Nitko nije preuzeo odgovornost za prekid rada stranica, čime se obično ljudi pohvale", rekao je Lewis.

Brett Callow, analitičar u tvrtki za informacijsku sigurnost Emsisoft, rekao je da je isključenje domene od strane vlasnika usred krizne situacije uobičajena praksa.

"Američke tvrtke često rade sličnu stvar tijekom incidenata hakiranja, naime blokiraju sve veze izvan SAD-a", rekao je Callow.

Pročitajte više