Palestinci optužili Izrael da kani "umoriti" mirovni plan

PALESTINSKE su vlasti u ponedjeljak optužile Izrael da mirovni plan koji podržava SAD, pokušava "umoriti" helikopterskim napadima na islamske militante koji zauzvrat traže odmazdu.

U posljednjem takvom napadu Izraelci su u nedjelju ubili zapovjednika i tri druga člana naoružanog krila Hamasa na području Zapadne obale, optužujući palestinske vlasti za neuspjeh u likvidaciji mreže militanata, kao što to propisuju "mirovnim smjernicama" mirovnog plana.

"Mislim da Sharonova vlada planira umoriti mirovne smjernice...i da neki ekstremisti u američkoj administraciji Izraelu olakšavaju posao", istakao je palestinski ministar Yasser Abed Rabbo.

Američke je predsjednik George W. Bush reagirao na eksploziju nasilja i prekid sedmotjednog primirja, pozivajući palestinskog premijera Mahmouda Abbasa da likvidira militantne skupine.

Palestinske su službe sigurnosti pod njegovim nadzorom počele zatvarati tunele kroz koje se oružje krijumčari između Egipta i Zapadne obale te uhitile nekoliko militanata. No Izrael je te poteze nazvao površnima.

Izraelski zamjenik ministra obrane Zeev Boim je izjavio kako će biti moguće "nastaviti liječiti taj mučan sukob" jednom kada Palestinci "svladaju prvu prepreku i likvidiraju terorističke organizacije".

Mirovne se smjernice nalaze na odjelu za intenzivnu njegu, priključene su na brojne aparate za održavanje na životu, ali ljudi izlaze oporavljeni i s odjela za intenzivnu njegu", rekao je on za izraelsku radio postaju.

Nakon ubojstva Ahmeda Shteve (24) i dvojice drugih pripadnika naoružanog krila Hamasa, zapovjednik izraelske vojske Moshe Yaalon obećao je da će likvidirati islamske militante ne učine li to palestinske vlasti.

Pročitajte više