Palestinci osporavaju presudu Barghouthiju; Izrael kaže da će se jednom možda suditi i Arafatu

PALESTINSKA samouprava u četvrtak je osporila legitimnost presude o krivnji za višestruko ubojstvo koja je u Tel Avivu izrečena vođi Fataha na Zapadnoj obali Marwanu Barghouthiju.

"Taj je sud protuzakonit i njegova presuda predstavlja jačanje nasilja" u izraelsko-palestinskom sukobu, izjavio je za AFP glavni savjetnik palestinskog vođe Jasera Arafata Nabil Abu Rudeina.

"Zahtijevamo trenutačno oslobađanje Barghouthija, koji je izabrani zastupnik u parlamentu... Jedini cilj svega što su Izraelci o njemu izjavili je poticanje" na još veće nasilje, dodao je.

Službeno izricanje presude bit će 6. lipnja, na sam Barghouthijev 45. rođendan, ali je tužitelj već zatražio pet doživotnih zatvorskih kazni za pet ubojstava i još 40 godina strogog zatvora za jedan pokušaj ubojstva.

U obrazloženju presude kaže se da je Barghouthi, kojega se smatralo najvjerojatnijim nasljednikom 75-godišnjeg Jasera Arafata, naredbe za napade katkad izdavao "na temelju naputaka" palestinskog predsjednika.

"Arafat nikad nije dao izravne upute za napade, ali bi dao do znanja da je trenutak povoljan", rekli su suci.

"On se pobrinuo da njegovi potčinjeni vrlo dobro razumiju kad mu odgovara prekid vatre, a kad ga zanimaju teroristički napadi na Izrael", stoji u objašnjenju presude, kako prenosi Reuters.

"To su potpuno neutemeljene optužbe i služe kao opravdanje za nastavak prijetnji i nasilja" Izraela prema Arafatu, rekao je Rudeina.

Izrael optužuje Arafata, nekadašnjeg gerilskog vođu, za organiziranje samoubilačkih napada i ubojstava iz zasjede tijekom trioipolgodišnjeg ustanka (Intifade), što on odlučno poriče.

No izraelski ministar pravosuđa Yosef Lapid, najavio je mogućnost da se Arafat čak izvede i pred sud, prenosi Reuters.

"Nakon presude (Barghouthiju) možda ćemo morati razmotriti mogućnost da jednog dana sudimo i Arafatu", rekao je Lapid.

(Hina) xdam ydgk

Pročitajte više