Palestinci osuđuju Sharonov plan

PALESTINCI su jednoglasno u četvrtak navečer osudili plan o jednostranom razdvajanju koji je nešto ranije objavio izraelski premijer Ariel Sharon, upozoravajući kako on može voditi samo zaoštravanju izraelskopalestinskih odnosa.

Palestinski premijer Ahmed Korei ocijenio je Sharonov plan kao "prijetnju Palestincima". "Očekivao sam nešto novoga. Mi smo spremni na postizanje stalnog dogovora i zaustavljanje sukoba. Ako je Sharon spreman na pregovore možemo to učiniti prije nego što to bilo tko očekuje", rekao je Korei.

Sharon je u govoru nedaleko od Tel Aviva u četvrtak navečer optužio Palestince da ne ispunjavaju svoje obveze prema mirovnim "smjernicama" i zaprijetio da bi Izrael uskoro mogao poduzeti jednostrane mjere.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat ocijenio je kako Sharonov plan ne vodi miru s Palestincima, a jedan od glavnih savjetnika palestinskog predsjednika Yassera Arafata, Nabil Abou Rudeina ocijenio je kako je Sharonov plan "neprimjenljiv" i praktički predstavlja odbacivanje mirovnih "smjernica".

Sharonov su plan odbacile i palestinske militantne skupine Hamas i Islamski Džihad.

Osnivač i duhovni vođa Hamasa šejk Ahmed Yassin ocijenio je plan kao "bezvrijedan" i najavio nastavljanje palestinske oružane borbe. "Sharon traži od Palestinaca da podignu bijele zastave, da se predaju... to naš narod odbacuje. Nećemo se predati i naš će se narod braniti", rekao je Yassin.

Slično je reagirao i jedan od čelnika Islamskog Džihada Mohamad Al-Hindi. "To je recept za nastavljanje (izraelskog) nasilja i terorizma", rekao je Al-Hindi, dodajući kako će Sharonov plan voditi "izolaciji palestinskog naroda i aneksiji velikih dijelova Zapadne obale".

Pročitajte više