Palestinci traže oslobađanje svih zatvorenika

PALESTINSKI militanti zatražili su u petak od Izraela da oslobodi sve palestinske zatvorenike, zaprijetivši u suprotnom obnovom .

Palestinski premijer Mahmoud Abbas trebao bi o pitanju zatvorenika i krhkom prekidu vatre, koji ulazi u peti dan, razgovarati s predstavnicima Islamskog džihada u Gazi kasnije tijekom dana.

Izraelska vlada trebala bi u subotu raspravljati o puštanju nekoliko stotina palestinskih zatvorenika. Ključno pitanje jest je li taj popis dovoljno dug i uključuje li imena koja će zadovoljiti Palestince.

Islamski džihad i Hamas ocijenili su oslobađanje 53 zatvorenika u četvrtak kozmetičkim potezom. Obje organizacije zahtijevaju da Izrael pusti sve Palestice, njih nekoliko tisuća.

"Jasno smo naglasili da svi zatvorenici moraju biti pušteni. Inače će to biti ozbiljno kršenje prekida vatre", rekao je glasnogovornik Hamasa.

Islamski džihad osobito ustrajava na oslobađanju onih zatvornika koji služe duge kazne, kao i žena, djece i bolesnih.

Prema podacima izraelske organizacije za zaštitu ljudskih prava BTselem, u izraelskim se zatvorima nalazi više od 5.000 Palestinaca. Među njima, gotovo 1.200 ih se nalazi u administrativnom pritvoru, na tri do šest mjeseci, uz mogućnost produljenja, i to samo temeljem odluke vojne vlasti, bez suđenja i pristupa odvjetnicima.

Malo je vjerojatno da će Izrael osloboditi sve zatvorenike, osobito ne one koji su počinili ubojstva, no politički izvori tvrde da bi ih uskoro na slobodu moglo biti pušteno nekoliko stotina.

Pročitajte više