Palestinci žele očuvati mir nakon Arafatove smrti

PALESTINSKI pokreti odlučni su u namjeri da sačuvaju mir i sigurnost u slučaju smrti palestinskog predsjednika Jasera Arafata, potvrdio je u petak visoki palestinski dužnosnik preventivne sigurnosti u Gazi.

"Postoji velika razina suradnje između različitih pokreta i instanci palestinskih službi sigurnosti za kontrolu situacije", izjavio je isti izvor, koji je želio ostati anoniman.

"Sve strane odlučne su u tome da se mirno prođe razdoblje koje će uslijediti nakon smrti predsjednika Arafata", dodao je.

Prema njegovim riječima "situacija je stabilna u Gazi i nema nikakvih naznaka ugrožavanja sigurnosti u regiji".

Na pitanje postoji li sporazum između radikalnih islamističkih pokreta Džihad i Hamas o razdoblju nakon Arafata, odgovorio je: "Nema novih sporazuma ili dogovora, ali redovita komunikacija se nastavlja i sve se strane slažu da je potrebno sačuvati mir".

Odbacio je mogućnost izraelske vojne ofenzive nakon Arafatove smrti. Palestinski predsjednik u petak je, prema izjavama francuskih liječnika, u stanju "kliničke smrti" i prikopčan je na aparate koji ga održavaju na životu.

"Ne vjerujemo da će Izrael iskoristi takav događaj kao što je smrt predsjednika Arafata da izvede ofenzivu velikih razmjera na palestinskim područjima", rekao je palestinski izvor.

Pročitajte više