Palestinski izbori: 43 posto prednosti za Mahmuda Abasa

VOĐA PLO-a Mahmud Abas ima 43 posto prednosti pred najjačim suparnikom na izborima za predsjednika Palestinske samouprave 9. siječnja, prema istraživanju koje je objavljeno u nedjelju.

Istraživanje koje je proveo Palestinski centar za politička istraživanja iz Ramallaha na Zapadnoj obali pokazuje da 65 posto Palestinaca sa Zapadne obale i iz pojasa Gaze kani u nedjelju glasovati za Abasa, kandidata glavnog palestinskog pokreta Fataha.

Neovisni kandidat i borac za demokraciju i ljudska prava Mustafa Barghuti dobio je u istraživanju 22 posto glasova birača, dok je ostalih pet kandidata dobilo zajedno 5 posto. Preostalih 8 posto još nije odlučilo za koga će glasovati.

Najveću je potporu Abas dobio u pojasu Gaze, gdje je za njega 70 posto birača i na Zapadnoj obali, gdje ga podupire 62 posto na dužnosti na kojoj će naslijediti Jasera Arafata koji je umro 11. studenog.

Abas ima najviše izgleda da pobijedi na izborima pošto je jedan od vođa Fataha Marwan Barghuti povukao svoju kandidaturu i trenutno je u izraelskom zatvoru.

Isto istraživanje pokazuje da su birači ravnomjerno podijeljeni oko prijeporne politike Mahmuda Abasa koji poziva na prekid oružane borbe tijekom Intifade koja je započela u rujnu 2000. 49 posto birača kaže da podupiru taj poziv, dok se isti postotak tomu protivi.

Palestinski centar za politička istraživanja ispitao je 1.319 osoba, a mogućnost pogrješke je 3 posto.

Pročitajte više