Pametno, Fokus i SSiP: Ukinut ćemo članstvo u HGK-u i HOK-u

Foto: PR

KOALICIJA Stranke s imenom i prezimenom, Pametno i Fokusa najavila je ukidanje obveznog članstva u Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj obrtničkoj komori.

U priopćenju podsjećaju, riječ je o posljednjem od ukupno pet nameta koje je prezentirala tijekom ovog tjedna, ukazujući simbolično na brojne besmislene namete, poreze i birokratske barijere koje opterećuju građane i poduzetnike. Nakon najave ukidanja obaveznih godišnjih tehničkih pregleda za nove automobile, nepotrebnog cijepljenja pasa protiv bjesnoće svake godine, ukidanja nameta u turizmu i reforme javne uprave, na red je stiglo i ukidanje obveznog članstva u komorama te demonopolizacija samog sustava komora, dodaju.

Prema riječima nositelja liste koalicije u II. izbornoj jedinici Bore Nogala, brojni propisi i prakse u Hrvatskoj daleko su ispod standarda zemalja EU.

"Tokom tjedna naveli smo ih pet, ali ih je daleko više. Kada sam iz inata rekao da idem u politiku braniti se od onog negativnog što sam doživio na vlastitoj koži, znao sam da nisam jedini kojem je sebična i interesna politika stala na put. Ali da je toliko toga lošeg nagomilano u ovoj državi ipak nisam mislio", rekao je Nogalo, poručivši da Hrvatsku, zbog naše djece i njihove budućnosti, treba izvući s dna Europe, kamo su je gurnuli dosadašnji političari.

"Borit ćemo se znanjem, kompetencijama i programom, a ne praznim parolama. I bit ćemo spremni ukidati sve ono što nije dobro, a razmatrati nadogradnju onog što treba popravljati. Mi se rada ne bojimo, mi se znanje ne ustručavamo pokazati i mi se najboljih rješenja za ovaj naš narod nećemo odreći zbog vlastite koristi", zaključio je Nogalo.

"Ako se želi, te odluke se mogu donijeti jako brzo"

Nositelj liste u VII. izbornoj jedinici Dario Zurovec kazao je da država svojim građanima i poduzetnicima treba biti partner, koji će mu pomagati kad je teško, umjesto da ga iscrpljuje kada mu krene bolje. "Odluke o ukidanju članstva u HGK-u i HOK-u se mogu donijeti jako brzo, samo ako se to zaista želi. Mi to želimo i hoćemo napraviti", poručio je Zurovec.

Nositelj liste u VI. izbornoj jedinici Davor Huić poduzetnicima je poručio da, nakon što „prodišu“ zbog smanjivanja poreza i nameta, na umu moraju imati svoje radnike, biti socijalno osjetljivi i društveno odgovorni. „U našoj viziji hrvatske budućnosti nema nikakvog sukoba između radnika i poduzetnika, jer su na istim stranama. Porezi i neki nameti neophodni su za državu koja želi biti socijalna, financirati javno zdravstvo i školstvo i pružiti još mnogo korisnih javnih usluga. No, daleko smo od optimalnog sustava, koji će istovremeno razvijati javni sektor, štititi i njegovati prava radnika, i omogućiti poduzetnicima da prodišu i stvaraju“, rekao je Huić.

Ukazao je i na popis nameta čije su ukidanje od koalicije zatražili građani. „Na vrhu njihovih želja su ukidanje HRT pretplate, ukidanje raznih naknada za vode, ukidanje naknade za šume, ukidanje naknade za stručne ispite i još mnogo drugih“, kazao je Huić, istaknuvši da je koaliciji drago što su pokazali želju da se porezi i nameti smanje i tako omogući brzi razvoj Hrvatske.

 

Pročitajte više