pančić: struka i ministarstvo branitelja podupiru test mmpi-2

Stručni savjet Ministarstva hrvatskih branitelja za provedbu Nacionalnog programa psihosocijalne pomoći stradalnicima Domovinskog rata ocijenio je danas da je test MMPI2 jedan od najboljih instrumenata za dijagnosticiranje psihičkih smetnji, rekao je ministar Ivica Pančić na konferenciji za novinare, ustvrdivši da je u medijima iznesen niz neistina oko primjene tog testa u Hrvatskoj.

Po njegovim riječima, test MMPI-2 koristi se kao jedan od načina za procjenu oštećenja organizma hrvatskih ratnih vojnih invalida koji boluju od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP).

Reagirajući na informacije u medijima, ministar hrvatskih branitelja Ivica Pančić rekao je da je taj američki test licenciran u Hrvatskoj i da služi samo kao jedno od sredstava liječnicima za postavljanje dijagnoze.

Nije točno da je test MMPI-2 nestandardiziran i da nije prilagođen hrvatskim braniteljima, izjavio je Pančić istaknuvši da je vrhunac neistina iznesenih u medijima teza da odgovori na taj test mogu biti temelj za podizanje bilo kakve optužnice, pa samim tim i haške.

Također, izjavio je Pančić, krenulo se i s političkim manipulacijama u javnosti oko tog testa. Na upit novinara o kakvim je političkim manipulacijama riječ, Pančić je rekao da one dolaze od psihijatra Hermana Vukušića, predsjednika zagrebačkog HSLS-a. Problem je, tvrdi Pančić, u pojedincima koji sustavno stvaraju slučajeve u populaciji branitelja. Stoga, rekao je, tražim i očekujem da se ´spusti lopta na zemlju i splasnu tenzije´.

Dr. Zvonimir Knezović, član Stručnog savjeta za provedbu nacionalnog programa psihosocijalne pomoći stradalnicima Domovinskog rata, rekao je da je MMPI-2 jedan od najboljih psiholoških testova u svijetu i da je u potpunosti prilagođen našim uvjetima. Knezović je zamjerio medijima koji su objavili dijelove testa MMPI-2 jer je licenciran i za njega postoje autorska prava. Svaka ´medijska manipulacija´, rekao je, ´dolijevanje je ulja na vatru´ u populaciji branitelja.

Psihijatrica Vera Folnegović Šmalc istaknula je da kod procesa utvrđivanja PTSP-a rješavanje tog testa nije obavezno, a da su rješenja testa samo jedan od nalaza za dijagnozu.

Testiranje branitelja koji boluju od PTSP-a testom MMPI-2 nedavno je izazvalo prosvjed branitelja pred zgradom Hrvatskog sabora jer smatraju da on nije prilagođen hrvatskim uvjetima te da služi ograničavanju njihovih prava.

Zbog neslaganja oko primjene tog testa prošli je tjedan smijenjena pomoćnica ministra hrvatskih branitelja Blaženka Gogić.

Pročitajte više