Pančić za proglašenje Kopačkog rita nacionalnim parkom

Saborski zastupnik SDPa Ivica Pančić izjavio je danas kako nema nijednog ozbiljnog razloga da se Park prirode Kopački rit ne proglasi nacionalnim parkom jer bi to pridonijelo očuvanju ekosustava, većoj gospodarskoj koristi zahvaljujući razvoju turizma, te većemu međunarodnom ugledu zemlje, koja bi pokazala da štiti svoja prirodna bogatstva.

Slavonija dramatično zaostaje za ostalim dijelovima Hrvatske, pa ovo mora biti samo jedan od projekata kojima je svrha poboljšati kvalitetu života na istoku zemlje, rekao je na okruglome stolu, koji je o toj temi organizirao osječki SDP, Ivica Pančić, jedan od predlagatelja zakona o proglašenju Kopačkoga rita nacionalnim parkom.

Budući da je Vlada nedavno odbila taj prijedlog jer ga smatra preranim, ocijenio je kako sadašnja zaštita nije dovoljna da se spriječi, kako je rekao, "odumiranje tog iznimnog eko-sustava", te da u tom procesu treba prevladati sitne i partikularne interese.

Prijedlogu o proglašenju Kopačkog rita nacionalnim parkom usprotivili su se dužnosnici Uprave osječke podružnice "Hrvatskih šuma", ističući kako treba poduprijeti Vladino stajalište da se zadrži dosadašnja razina zaštite tog područja uz pojačan nadzor.

Ustvrdili su da bi proglašenje toga područja nacionalnim parkom bilo opterećenje za državni proračun, morala bi se uspostaviti nova upravljačka struktura te promijeniti prostorni planovi općina, a nacionalnom parku pripala bi i područja koja, istaknuli su, nemaju nikakve veze s Kopačkim ritom, te bi se smanjila razina zaštite prirode u zoološkom rezervatu.

Predstavnici "Hrvatskh šuma" odbili su primjedbe koje su se tijekom rasprave mogle čuti o odgovornosti za uništavanje biljnog i životinjskog svijeta na tom području, tvrdeći da se šumarska i lovna djelatnost obavljaju u skladu s interesima i propisima.

Sudionicima današnjeg sastanka podijeljen je dopis osječke podružnice "Hrvatskih šuma", u kojemu među ostalim stoji kako "ne smijemo dopustiti da postanemo nove žrtve na podužem popisu ekoimperijalizma, na čemu vrlo predano rade 'naši' novopočeni stručnjaci, čiji je interes sve samo ne hrvatski". Zbog toga je zastupnik SDP-a i jedan od predalagatelja zakona Mato Gavran zapitao predstavnike "Hrvatskih šuma" odakle im pravo da ih prozivaju kao državne neprijatelje. Najavio je da će "putem Hrvatskoga sabora zatražiti službeno očitovanje Uprave 'Hrvatskih šuma' o takvom istupu te eventualno utvrđivanje odgovornosti".



(Hina) xivuč yln

Pročitajte više