POTOP OBVEZNICA Prijeti li Agrokoru bankrot?

Foto: Hina

AGROKOR je prošlog tjedna otkazao sindicirani zajam s dospijećem u rujnu 2019. godine u koji su bile uključene banke BDP Paribas, Credit Suisse, Goldman Sachs i JP Morgan.

Ta vijest izazvala je paniku među ulagačima te je došlo do snažnog pada obveznica Agrokora na inozemnim tržištima. Kredit je bio dio šireg programa financiranja u kojem je osigurano produljenje dospijeća kratkoročnog duga u iznosu od 500 milijuna eura za dvije do tri godine.

Srušen im rejting

Agencija Moody's je prije dva tjedna Agrokoru srušila kreditni rejting s dotadašnjih B2 na B3, a kao glavni razlozi spominjali su se slabiji operativni rezultati i visoka razina duga.

Osim toga, neslužbene informacije kažu da je krajem prošle godine i nekim Agrokorovim kompanijama čak kasnila i plaća, no to su iz kompanije kasnije demantirali. 

Dug kompanije po kreditima krajem trećeg kvartala iznosio je 25,5 milijardi kuna, dok je među kratkoročnim obvezama najznačajniji dug prema dobavljačima koji je tada iznosio 16,1 milijardu kuna.

Obveznice u padu

Agrokorove obveznice od objave vijesti o odustanku kredita u slobodnom su padu.

Njihova obveznica s dospijećem 2019 godine u nekoliko dana pala je za oko 15 posto. Istovremeno, prinos se popeo na oko 16 posto.


Takvo "divljanje" prinosa, odnosno pad cijena mogli smo vidjeti na grčkim državnim obveznicama u vrijeme pregovora o reprogramu kredita, kada su bili na rubu bankrota.



Na upit Indexa zašto se odustalo od kredita, iz Agrokora kažu da nisu bili zadovoljni uvjetima i da nemaju potrebu za dodatnim financiranjem.

"Iako je postojao interes od strane postojećih i novih kreditora u dostatnom iznosu zbog određenih uvjeta nismo zaključili transakciju. Svoje obveze koje dospijevaju u narednom periodu uspješno smo refinancirali u posljednjem kvartalu prošle godine i s te osnove u ovom trenutku nemamo potrebu za dodatnim refinanciranjem", stoji u odgovoru Agrokora Indexu.

Pročitajte više