Panika: Svijet ostao sat vremena bez Googlea!

DANAS popodne po hrvatskom vremenu najpoznatija svjetska tražilica je sat vremena bila van pogona uslijed buga, koji, po svemu sudeći, još pogađa Gmail.

Oko 15:40 svi linkovi s pretragama su ispod sebe sadržavali dodatni link s natpisom "This site may harm your computer" ("Ovaj site može oštetiti vaše računalo"). Upozorenja su prvi put zamijećena u Australiji i Tajlandu.

Takvih poruka je nestalo oko 16:30, ali je zato nakon toga Twitter, kao i drugi siteovi diljem Interneta, bio prepun komentara i špekulacija o tome da li je u pitanju napad hakera, ili je u pitanju softverski bug tražilice koja predstavlja stup današnjeg Interneta.

ZDNet je, pak, javio kako su slični problemi zabilježeni s GMailom oko 17 sati po hrvatskom vremenu, odnosno kako su legitimne poruke označene kao spam. Nešto kasnije je javljeno kako su se započele širiti glasine prema kojima je bug "skuhan" u laboratoriju stopbadware.org, organizacije koja okuplja akademske institucije, vodeće stručnjake i dragovoljce u svrhu borbe protiv "lošeg softvera". Dotična organizacija je, pak, suradnik Googlea, a njena stranica je postala nedostupna upravo kada se počeo manifestirati bug.

Stopbadware.org je nakon toga najoštrije opovrgnuo špekulacije da stoji iza cijele afere, odnosno tvrdi da je on njena žrtva.

Google priznao pogrešku koja ih je koštala 2-3 milijuna dolara

Nekoliko sati nakon što je Googleov glasnogovornik naveo da je sve s tražilicom u redu, potvrđene su procjene stručnjaka kako je u pitanju bila pogreška u Googleovom sustavu za detekciju malwarea i upozoravanje korisnika na opasne web-stranice. Google je službeno priopćio kako je u pitanju bila "ljudska pogreška".

Naime, jedan od Googleovih inženjera je nastojao dodati jedan link na popis opasnih siteova, ali su umjesto dotičnog linka na popis ubačene sve web-stranice koje su sadržavale "/" u adresi.

Google tvrdi da ih je cijela afera koštala između 2-3 milijuna dolara izgubljenih prihoda od oglašavanja. Kakva će biti cijena u reputaciji tvrtke, još uvijek je teško reći.

D.A.

Pročitajte više