Panika u američkoj nuklearnoj komisiji

AMERIČKA državna Nuklearna Regulatorna Komisija (NRC) ukinula je pristup tisućama dokumenata dosad dostupnim na svojim službenim stranicama, zbog straha da bi neke od dostupnih informacija mogle poslužiti teroristima koji planiraju napad na SAD.

je ukinula pristup svojoj online bazi koja je sadržavala na tisuće dokumenata, među kojima su bili nacrti nuklearnih laboratorija s nekoliko sveučilišta, s točnim specifikacijama tipova i lokacija nuklearnih materijala koji se upotrebljavaju u tim laboratorijima.

Aktivisti organizacija za nuklearnu sigurnost i neki mediji upozorili su NRC da bi takvi osjetljivi materijali mogli biti korisni teroristima, nakon čega je online baza u cijelosti maknuta sa stranica, javlja CNN, pa dodaje kako je sa Interneta maknuto oko 70,000 dokumenata.

Scott Portzline, aktivist jedne od organizacija za nuklearnu sigurnost, kazao je kako bi teroristi skriveni iza svojih računala koristeći dokumentaciju sa stranica NRC-a mogli doći do informacija o potencijalnim lokacijama nuklearnih materijala.

Glasnogovornik NRC-a Eliot Brenner izjavio je za CNN kako su "maknuti svi dokumenti na koje je upozorila javnost i mediji, ali to ne jamči da su ti dokumenti sada u potpunosti nedostupni javnosti".

Pročitajte više