Panika u Indiji: Zbog svinjske gripe Mumbai zatvara škole i kina

ZBOG sve većeg broja oboljelih od svinjske gripe u Mumbaiju, indijskom financijskom središtu, uskoro će se zatvoriti škole i kina. Kako prenose strane agencije, time će se ujedno ignorirati savjet vlade da obrazovne institucije ostanu otvorene.

Liječenje i u privatnim bolnicama

Škole će se, za početak, od sutra zatvoriti na sedam dana, dok će trgovački centri i kina svoja vrata zatvoriti na tri dana. Novost je da je i privatnim bolnicama dozvoljeno liječenje oboljelih od svinjske gripe budući da broj oboljelih raste pa je mjesta sve manje u državnim bolnicama.

Broj umrlih od H1N1 virusa popeo se u toj zemlji na 14 od 3. kolovoza, kada je ministar zdravstva, Ghulam Nabi Azad, izvijestio o prvom smrtnom slučaju u Puneu. Tjedan dana kasnije, 10. kolovoza, upozorio je vladu da se suzdrži od zatvaranja škola i poticanja zaraženih na izbjegavanje javnih mjesta.

Školarci najugroženiji

Prema mišljenju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), djeca školske dobi najrizičnija su skupina za obolijevanje od svinjske gripe. To potvrđuje i podatak da je najviše zaraženih u dobi od 12 do 17 godina u Kanadi, Čileu, Japanu, Velikoj Britaniji i SAD-u.

Podsjećamo, svinjska gripa prvo se pojavila u travnju u Meksiku, odakle se proširila svijetom. Njome je zaraženo više od 160 tisuća ljudi diljem svijeta, od kojih je oko tisuću umrlo. Prema predviđanjima WHO-a, virusom bi se moglo zaraziti oko dvije milijarde ljudi, odnosno oko 30 posto ukupne svjetske populacije.

Pročitajte više