Snimke kao iz filmova katastrofe: Pao meteor u Rusiji, uz jako svjetlo i eksplozije, više stotina ozlijeđenih!

Foto: RIA Novosti, Twitter

OSTACI meteora koji su padali na području Urala izazvali su paniku! Nakon jakog svjetla, čulo se više eksplozija, njih pet do šest, na mnogim objektima popucala su stakla, a građani su osjetili i nešto slično potresu, javlja Russia Today. Meteoriti su pali na područje Čeljabinska, ali dijelovi su se rasuli i 200-injak kilometara dalje, piše Reuters.

> Nove informacije čitajte ovdje

 

Šefica Odjela za krizne situacije u Čeljabinsku kazala je novinarima kako se radi o dijelovima asteroida koji će danas i sutra proći vrlo blizu Zemlje, javlja Itar-Tass. Ruski znanstvenici upozoravali su kako bi asteroid 2012 DA14, koji će proći rekordno blizu Zemlje, mogao skrenuti i udariti u Zemlju, no NASA i danas tvrdi kako nema šanse za to. Očito je da su Rusi djelomično bili u pravu, ako i NASA potvrdi da su dijelovi asteroida jutros pali na tri ruske regije i Kazahstan. No, čini se da to ipak nije točno. Znanstvenik s moskovskog fakulteta ustvrdio je kako meteor nema apsolutno nikakve veze s asteroidom koji prolazi, te da to potvrđuju njihovi podaci, kao i podaci europske agencije.

Prema najnovijim informacijama čak 400 ljudi je ozlijeđeno, većinom lakše. Petero je hospitaliziranih, od toga troje ima teže ozljede!

Russia Today piše, pozivajući se na lokalni list, kako je ruska raketa ispaljena sa zemlje presrela meteor na visini od 20 kilometara te ga razbila na nekoliko manjih dijelova! Nove informacije govore kako nije raketa dovela do razdvajanja meteora, već da je sam eksplodirao te se raspao na manje dijelove! Također, neki mediji navode kako se radilo o tijelu koje se sastoji od leda.

 

Na tom području građani su imali problema sa strujom i u telekomunikacijskom sustavu, javlja dio medija, dok drugi to demantiraju.

"U 11 sati po lokalnom vremenu, primili smo brojne panične pozove građana", izjavili su kratko iz lokalnih službi za Interfax.

Glasnogovornica Ministarstva za hitne situacije Yelena Smirnyx Interfaxu je kazala kako se radilo o meteoru koji se zapalio dok je prolazio kroz slojeve Zemljine atmosfere. "Djelomično je izgorio u atmosferi, ali dijelovi su ipak stigli do Zemlje. Nije bilo povećanja radijacije. Razina radijacije ostala je normalna.", dodala je.

 Oštećena je i tvornica cinka na koju je pao dio meteora.

 

> Nove informacije čitajte ovdje

Pročitajte više