Pankretić optužio Vladu da smanjuje izvoz šećera

HSS-OV saborski zastupnik Božidar Pankretić optužio je Vladu da, kako je rekao, služničkim odnosom prema EU radi ogromnu štetu hrvatskom gospodarstvu, ovoga puta tržištu šećera, jer pristaje na uvođenje kvota, odnosno manji izvoz šećera.

Nakon što je u "aktualnom prijepodnevu" na sjednici Sabora skrenuo pozornost na to, Pankretić je i pred novinarima ponovio da pismom koje je ministrica vanjskih poslova 7. lipnja uputila povjerenici Europske Komisije Hrvatska nedvosmisleno pristaje na uvođenje kvota, a time i smanjenje izvoza.

Pismom se, tvrdi, širom otvaraju vrata za uvođenje kvota.

HSS-ov zastupnik opetuje da odluka Bruxellesa o kvoti od 300 tisuća tona za tzv. zapadni Balkan, zapravo znači da će Hrvatskoj ostati kvota od 87.000 tona, odnosno upola manje nego sada.

Izračunao je da je to gubitak od 50 milijuna eura, te podsjetio da godišnji izvoz šećera u EU vrijedi oko sto milijuna eura, da je šećer stopostotni hrvatski proizvod.

Važnim izvoznim proizvodom šećer je"napravila" bivša Vlada, a ova će ga, izgleda, uništiti, ustvrdio je Pankretić.

Izvozne kvote za šećer još su predmet razgovora

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović odbacila je nagađanja da je Vlada pristala na uvođenje kvota za izvoz hrvatskog šećera, naglasivši u Hrvatskom saboru da su kvote još predmet razgovora s EU.

"U pismu (povjerenici EU) ne stoji da ćemo prihvatiti kvote, već tražimo objašnjenje od EU, to će biti predmet daljnjih razgovora, a Vlada će voditi računa o interesima naših proizvođača šećera", kazala je ministrica u saborskom aktualnom prijepodnevu.


Time je odgovorila HSS-ovcu Božidaru Pankretiću kojega je zanimalo stoji li još svibanjska izjava premijera Ive Sanadera da se u dogovorima s EU neće otežavati položaj hrvatskih izvoznika.

"Točno je što je rekao premijer, nije točno da smo pristali na kvote", rekla je Grabar Kitarović.

Da će Vlada znati zaštititi interese hrvatskih proizvođača šećera ustvrdio je i ministar poljoprivrede Petar Čobanković, te obećao da će Vlada osigurati izvozne kvote koje će zadovoljiti Hrvatsku i njezine poljoprivrednike.

Pročitajte više