Pantan: Ornitolozi počeli hvatanje ptica radi uzimanja uzoraka

SKUPINA ornitologa zajedno s veterinarskim stručnjacima započela je jutros na Pantanu s hvatanjem labudova iz jata kojemu su pripadali oni zaraženi smrtonosnim virusom H5N1 i ostalih divljih ptica koje tamo obitavaju kako bi od njih uzeli uzorke krvi i tkiva te briseve grla radi utvrđivanja prisutnosti virusa H5.

Kako se doznaje od voditelja županijskog Stožera za praćenje i suzbijanje ptičje gripe Ivice Kovačevića, jutros je od 5 do 11 sati, kada počinje vrijeme mirovanja ptica, posebnim mrežama uhvaćeno 12 manjih ptica. Hvatanje će se nastaviti poslijepodne nakon 15 sati do mraka te sutra ujutro, a predviđeno je prikupljanje uzoraka od 60-ak ptica.

Prikupljeni uzorci poslat će se na analizu u Centar za peradarstvo u Zagrebu.

Danas je potvrđena prisutnost smrtonosnog podtipa virusa ptičje gripe H5N1 na labudu pronađenom kod Pantana prošloga ponedjeljka.

I prije potvrde smrtonosnog virusa jučer je provedena eutanazija na svoj domaćoj peradi u krugu tri kilometra od Pantana, ukupno oko 900 komada, uglavnom kokoši.

Kako se s velikom sigurnošću pretpostavlja, i taj je labud pripadao istom jatu s Pantana kao i onaj pronađen nekoliko dana ranije u Slatinama na Čiovu kod kojega je također utvrđen H5N1.

Nakon uzimanja uzoraka s pernate divljači ornitolozi i veterinari nastavit će s dosadašnjim stalnim nadzorom Pantana.

Na tom močvarnom području, površine oko 50 hektara, na ušću rječice Rike evidentirano je 200-tinjak vrsta ptica.

Pantan je 2000. godine proglašen zaštićenim ornitološkim rezervatom. Pristup Pantanu, prema odluci Stožera za praćenje i suzbijanje ptičje gripe, priječe stalne policijske ophodnje.

Pročitajte više