Panturist smanjio prijevoz na 72 autobusne linije u Slavoniji, putnici očajni

Foto: Panturist

PRIJEVOZNIČKA tvrtka Panturist smanjila je prijevoz na 72 linije na području Osječko-baranjske županije.

Iz Panturista su za Index naglasili kako nije došlo do ukidanja nijedne linije, već do "prorjeđivanja"  polazaka. Kažu kako je samo optimizirana mreža te da nijedno naselje nije ostalo bez adekvatnog prijevoza.

Početkom ovog tjedna objavljen je novi vozni red, a iz Panturista su poručili kako su određene autobusne linije prorijeđene zbog nerentabilnosti, ekonomske neisplativosti te malog broja putnika.

"Nemam se čime vratiti kući"

Novi vozni red stupio je na snagu 5. veljače, a zbog prorijeđenih linija javilo se mnogo nezadovoljnih građana koji su počeli prikupljati potpise.

Primjerice, putnice koje zbog posla odlaze u Osijek ostale su bez noćnog autobusa.

'Najveći problem je taj u 22:20 sati, jer nemam se apsolutno čime vratiti kući'', rekla je Marina Bosak iz Samatovaca za Novu TV.

Zdenka Mrožek, također iz Samatovaca, rekla je kako joj je ugrožena cjelokupna egzistencija.

''Putovat ću u Njemačku, tamo su bar redovite linije'', rekla je.

Srednjoškolci bez prijevoza


U Belom Manastiru navode da će 400 srednjoškolaca trpjeti zbog smanjivanja broja linija.

''Bit ćemo prisiljeni povući bilo kakve poteze, a to je čak i pokrenuti što prije projekt gradskih mini buseva. Ići ćemo na američki sistem. Drugo rješenje ne vidim'', rekao je gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

Također, općina Bizovac izgubila je 16 linija.

''Izražavamo nezadovoljstvo jer smo u proteklo vrijeme izdvajali puno novca za sufinanciranje i subvencioniranje prijevoza, kako naših srednjoškolaca, tako i studenata'', rekao je načelnik općine Bizovac Srećko Vuković.

Drastičan pad broja putnika

Razgovarali smo s Marinom Pandurević, voditeljicom korporativnih poslova Panturista.

"Panturist, kao i ostali prijevoznici koji vrše usluge javnog linijskog prijevoza u slavonskim županijama, suočava se zadnjih godina (uz eskalaciju zadnjih mjeseci) s izuzetno negativnim pojavama koje značajno utječu na naše poslovanje. Tu su prije svega drastičan pad broja putnika uzrokovan prvenstveno negativnim demografskim trendovima te istovremeno rast troškova poslovanja, uslijed povećanja cijena goriva I ostalih direktnih troškova. O nužnosti drugačijeg pristupa te subvencioniranja postojećih linija kako bi održali funkcioniranje mreže javnog linijskog prijevoza mi prijevoznici (APP, Panturist, Čazmatrans i Slavonija Bus) smo u više navrata razgovarali na razini pet Slavonskih županija te pojedinačno na razini Osječko baranjske županije, gradonačelnika i načelnika općina.

Racionalizacija polazaka na pojedinim linijama je nužna kako bismo osigurali održivo poslovanje, tj. zaustavili generiranje gubitaka", kaže Pandurević.

"Uvjereni smo kako ćemo u budućnosti zajedno sa svim zainteresiranim predstavnicima vlasti iznaći najbolje rješenje kako bi osigurali optimalnu mrežu javnog linijskog prijevoza. Arriva danas kroz svoje dvije tvrtke u Slavoniji i Baranji zapošljava 579 djelatnika, te ćemo i dalje činiti sve što je u našoj moći kako bi zajedno u dogovoru s predstavnicima državnih tijela i jedinica lokalne samouprave našli rješenje u cilju očuvanja radnih mjesta te postojeće mreže linija koja će osigurati optimalnu povezanost i zadovoljstvo svih korisnika usluga javnog linijskog prijevoza", odgovorili su iz Panturista za Index.
 

Pročitajte više