Pao još jedan HDZ-ov zakon: Ukida se zabrana pušenja u kafićima i restoranima!

U UGOSTITELJSKIM objektima opet se smije pušiti! Ne doduše već od danas, treba pričekati još objavu u Narodnim novinama, ali početkom listopada cigareta će još jednom postati neizostavni ritual uz kavu, čak i u zatvorenim prostorima. Izmjene zakona na koje je Darko Milinović pristao popustivši pred pobunom ugostitelja u saboru su prihvaćene sa 72 glasa za, 12 protiv i 5 suzdržanih.

Milinović ne zna smije li se u restoranima pušiti ili ne

Pad zabrane pušenja samo pet mjeseci nakon što je uvedena novi je primjer traljavosti Vlade Jadranke Kosor, koja se proteklih mjeseci "proslavila" i zakonima o haraču i umjetnoj oplodnji. Zanimljivo, u dva od tri sporna zakona, centralna figura je bio ministar Milinović, koji je, danas se još jednom pokazao, vrlo neodlučan ili krajnje neinformiran o vlastitim zakonima. Milinović je, naime, još prošlog tjedna na sjednici Vlade govorio kako će se pušenje vratiti samo u kafiće, ne i u restorane, da bi ga danas opovrgnuo njegov državni tajnik Ante Zvonimir Golem koji je rekao da će za restorane vrijediti ista pravila kao i za kafiće.

A pravila su sljedeća: kafići manji od 50 kvadrata mogu birati hoće li biti pušački ili nepušački objekti, dok veći kafići imaju pravo osigurati poseban prostor za pušače. Taj prostor mora pokrivati najmanje 10 kvadrata, ali ne smije biti veći od 20 posto ukupne površine kafića. Što se tiče manjih kafića koji odluče da žele pušačku klijentelu, oni će morati zadovoljiti niz uvjeta među kojima je najzahtjevnija modernizacija ventilacijskog sustava.

Stazić: Odakle Milinoviću pravo da se poigrava s egzistencijom hrvatskih građana?

Naravno da su oporbeni zastupnici objeručke prihvatili šansu da još jednom udare po Vladi pa su tako iz SDP-a stigle optužbe za neodgovornost. Vlada koja donosi zakone šuplje poput švicarskog sira pa ih mijenja svakih par mjeseci ne bi trebala voditi državu, jednoglasni je zaključak oporbenih zastupnika među kojima je posebno žestok bio Nenad Stazić iz SDP-a.

Stazić je, naime, predvidio kako će se zakon opet mijenjati kad recesija prođe što bi ugostiteljima na leđa moglo natovariti i dodatne troškove. "Ponašanje ministra Milinovića je neozbiljno i neprihvatljivo. Kako bi ugostitelji trebali znati isplati li im se ulaganje u ventilacijske sustave ili ne, ako postoji mogućnost da će se zakon opet promijeniti kad ova kriza prođe, što je Milinović počeo već sad najavljivati", kazao je Stazić i dodao da se Vlada nema pravo na taj način poigravati s građanima i njihovom egzistencijom.

Javna je, naime, tajna da je Milinović popustio nakon što je dobio uvid u porazne brojke koje su direktna posljedica zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima. Više stotina kafića i restorana u proteklih se pet mjeseci zatvorilo, a oko 3000 ljudi je ostalo bez posla. "Hoće li ministar Milinović sada i njih hraniti?", upitao je Stazić.

I koalicijski partner SDSS tukao po HDZ-u

Njegova stranačka kolegica Ingrid Antičević Marinović u svom je obraćanju Saboru rekla da je najveći problem ove Vlade "samonegacija". "Vlada mora prekinuti s ovim glavinjanjem ukoliko želi voditi državu i pod hitno se dogovoriti kako da sama sebe poštuje", rekla je Antičević Marinović, a pridružili su joj se i zastupnici HNS-a koju su HDZ-ovu vlast prozvali kao licemjernu.

"Kako Vlada može zabranjivati pušenje, a istodobno ubirati trošarine od duhanske industrije i davati poticaje za proizvodnju duhana?", pitanje je koje se čulo iz HNS-ovih zastupničkih kluba. No, nije samo oporba ustala protiv izmjena Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda.

"Nije dobro da se zakoni mijenjaju odmah nakon što se donesu. Na taj se način gubi vjerodostojnost", rekao je Mile Horvat, zastupnik HDZ-ovog koalicijskog partnera SDSS-a, i dodao kako nema nikakvog smisla donositi zakone čiji je "rok trajanja" 90 ili 120 dana.

Pročitajte više