Švicarska narodna banka fiksirala tečaj: Franak na 6,23 kune



ŠVICARSKA narodna banka, danas je primjenila prvu značajnu mjeru za suzbijanje precijenjene vrijednosti švicarskog franka. Naime, središnja banka utvrdila je minimalni valutni tečaj na razini od 1,2 franka za euro te izdala priopćenje u kojem stoji da neće više neće tolerirati da se jedinstvenom europskom valutom trguje po tečaju ispod 1,2 franka.

Suzbijanje vrijednosti franka

Kao izravna posljedica takve odluke na financijskim tržišta euro je skočio za čak 8,51 posto prema franku. Kako bi se suzbio franak središnja banka Švicarske najavila je kako će vrlo odlučno braniti ovaj minimalni tečaj a u tu svrhu spremni su kupovati stranu valutu u neograničenim količinama.


Podsjetimo kako je već prije Banka najavila da će podići bankovne depozite po viđenju na 200 milijardi franaka, sa sadašnjih 120 milijardi kako bi se suzbila vrijednost franka. Kako bi se postigla nova ciljana razina, u SNB-u su najavili otkup izdanih državnih obveznica i devizne swapove.

Utočište ulagača

Valja naglasiti kako je švicarski franak tijekom krize ostao vrlo pouzdana valuta i utočište ulagača koje je zastrašilo nesigurno europsko i američko tržište. Stoga je franak zabilježio veliki porast. Previsoki franak, osim onima koji imaju kredite u švicarcima, ne odgovara ni samoj Švicarskoj. SNB i švicarska vlada su još ranije upozorili da bi previsoki franak mogao smanjiti konkurentnost švicarskih izvoznih proizvoda te ugroziti gospodarski rast zemlje.

Trenutni tečaj je 6,233 kune za franak.

Pročitajte više