Papa Benedikt XVI kroči stopama Ivana Pavla II

PAPA Benedikt XVI prvih dana svog pontifikata kreće stopama Ivana Pavla II i odgađa novine za kasnije, ali njegov suzdržani stil, za razliku od njegovog prethodnika već predstavlja pravi prijelom.

Suzdržani Benedikt XVI (78) čija snaga leži u jasnoći misli, ne ostvaruje spontani kontakt s masom kao njegov prethodnik, ali se od 19. travnja, kada je izabran, ipak počeo približavati vjernicima.

U nedjelju se pojavio na prozoru papinog apartmana u vatikanskoj palači za angelusu s hodočasnicima okupljenim na Trgu svetog Petra.

To je prozor na kojem se Ivan Pavao II pojavio posljednji puta u javnosti na posljednjem blagoslovu u petak 30. ožujka, tri na prije smrti.

Bivši kardinal Joseph Ratzinger pokazao se u javnosti onakvim kakvim su ga opisivali oni koji ga poznaju: rezerviran, uglađen i nasmiješen.

Sam se opisuje kao "papa misionar" poput Ivana Pavla II, kojeg je više puta spomenuo.

Prvi koraci Benedikta XVI nisu pridobili liberalne struje katoličke crkve, razočarane dolaskom konzervativnog pape poput Ivana Pavla II.

Prošlog tjedna je novi Papa primio u audijenciju brojne članove Vatikana. Prema njegovim prvim odlukama kardinal Angelo Sodano ostaje državni tajnik, a i svim ostalim visokim dužnosnicima se produžuje funkcija.

Ali mnogi su ostarili zajedno s papom Ivanom Pavlom II i znaju da će uskoro morati mjesto prepustiti "Ratzingerovoj generaciji".

Pročitajte više