Papa Benedikt XVI. primio diplomatski zbor

PAPA Benedikt XVI. primio je u četvrtak diplomatski zbor akreditiran pri Svetoj Stolici i pozvao je narode, države i vladare da učine sve za izbjegavanje mogućih sukoba između različitih kultura i civilizacija.

Benedikt XVI. je rekao da je posebno zainteresiran za "dijalog među svim ljudima, kako bi se prevladali svi sukobi", te je naglasio da želi raditi na "stvaranju zemlje koja bi bila mjesto mira i bratstva". Dodao je da će crkva "i dalje braniti temeljna ljudska prava".

Papa je primio diplomatske predstavnike 174 zemlje akreditirane pri Svetoj Stolici u dvorani kraljeva u apostolskoj palači i obratio im se na francuskome jeziku koji je službeni diplomatski jezik Vatikana. Papu je u ime diplomata pozdravio dekan diplomatskog zbora veleposlanik San Marina, Giovanni Galassi.

Benedikt XVI. je izrazio nadu da će ubrzo u diplomatskom zboru pri Vatikanu biti veleposlanici Kine, Saudijske Arabije i Vijetnama, čime je otvorio vrata diplomatskim odnosima s tim zemljama. Papa Ratzinger je uputio svoje misli "onim zemljama s kojima Sveta Stolica još nema diplomatske odnose.

Neke od tih su se pridružile svečanostima pogreba moga prethodnika i onima mojem izboru na Petrovu stolicu". Te Papine riječi protumačene su kao otvaranje Vatikana prema Kini, Saudijskoj Arabiji i Vijetnamu.

Pročitajte više