Papa Benedikt XVI. širi riječ Božju preko Facebooka i iPhonea

PAPA BENEDIKT XVI napokon je odlučio pokoriti internet. Nije vatikanskom poglavaru isprva bio jako drag najrazgranatiji medij današnjice, ali na kraju je ipak, poput svih političkih vođa, shvatio da poruka ipak najdalje seže ako je utkana u world wide web. Sutra će tako krenuti Papin službeni portal Pope2You.net na kojem će vjernici moći pratiti kretanja poglavara Katoličke crkve, te gledati i slušati zapise njegovih govora.

No, to nije sve. Da bi pokazao kako je u toku s najmodernijim tehnologijama, Benedikt XVI će se u širenju riječi Božje poslužiti i Facebookom i iPhoneom. Na popularnoj će društvenoj mreži tako biti postavljena aplikacija naslovljena "Sastanak s Papom na Facebooku", preko koje će korisnici moći slati i primati 20 različitih virtualnih razglednica koje sadrže Papine poruke. Istovremeno kreće i aplikacija za iPhone, koja sadrži video i audio sadržaje na osam različitih jezika među kojima je i kineski.

"Ako Crkva ne može komunicirati, onda prestaje biti Crkva. Ne mijenjaju se samo tehnologije komuniciranja, već i kultura komuniciranja. Mladi ljudi ne gledaju televiziju, ne slušaju radio, ne čitaju novine. Oni imaju socijalne mreže i internetske stranice koje posjećuju pa mi pokušavamo shvatiti što to znači za Crkvu", rekao je u razgovoru za Guardian monsignor Paul Tighe, tajnik Papinskog vijeća za socijalnu komunikaciju. No, na pitanje znači li to da će jednog dana i Papa imati svoj profil na Facebooku, Tighe je odbacio tu ideju.

Preko Papinog službenog portala korisnici će također moći pristupiti Vatikanovom kanalu na YouTubeu, ali i posebnom odjeljku Wikipedije nazvanom Wiki Cath na kojem su dostupne sve informacije o programu Vatikanovog Svjetskog dana komunikacije. Wiki Cath razvijen je posebno za ovaj događaj koji Crkva slavi u nedjelju, te se neće razviti u posebnu enciklopediju katoličkih pojmova. 

P.V.
Foto: AFP

Pročitajte više