Papa Franjo upozorio da je svijet u ratu, naknadno dodao: To nije zbog religije

Foto: FAH

VAL terorističkih napada u Europi pokazuje da je svijet u ratu, rekao je papa Franju okupljenima prije polaska u Krakow. Njegovo gostovanje na Svjetskom danu mladih zasjenio je posljednji napad u Francuskoj, gdje su teroristi ubili starijeg katoličkog svećenika.

Ipak, papa ističe da nije mislio na rat religija nego rat zbog interesa i novca.

"Često čujemo riječ nesigurnost, ali prava riječ za ovo što se događa je rat", smatrai papa Franjo. "Ne smijemo se bojati reći istinu. Svijet je u ratu jer je izgubio mir. A kada govorim o ratu, govorim o ratu zbog novca, interesa i resursa, a ne zbog vjere. Sve religije žele mir, oni drugi žele rat."

Treba naglasiti da je drugi dio izjave papa novinarima dao tek nakon kratkog razgovora s jednim od svojih savjetnika.

Vatikan je uoči papinog dolaska u Krakow nastojao smanjiti svoje kritike na račun poljskih političara i njihovih stavova prema imigrantima.

Poljska vlada i dio klera sumnjičavi prema papi

Papina podrška imigrantima nije dobro sjela poljskoj desničarskoj vladi koja je, kako kaže zbog sigurnosnih razloga, odbila preuzeti svoj dio europskim kvotama propisanih izbjeglica.

Vatikanu bliski poljski intelektualci za takav stav krive etničku homogenost Poljske, u kojoj sama ideja o imigrantima izaziva veliki strah. Neki ističu i da u Poljskoj nema javnih debata ili programa koji bi narodu pomogli da prihvati različitosti.

U Krakowu će se papa prvo susresti s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom, nakon čega će se u povući u gradsku katedralu gdje će s poljskim biskupima održati zatvorenu sjednicu. Veliki dio poljskog konzervativnog klera nije oduševljen papinim nastojanjima da crkvu učini otvorenijom i suosjećajnijom.

 

Pročitajte više