Papa izgubio svijest

PAPA Ivan Pavao II. izgubio je svijest, javila je agencija ANSA u 19:45, dok je nešto ranije Vatikan priopćio da se Papino stanje dodatno pogoršalo, njegovo disanje postalo je plitko, a klinička slika pokazuje otkazivanje bubrega.

"Opći uvjeti i srčano-dišni uvjeti Svetoga Oca su se još više pogoršali", stoji u priopćenju Navarra Vallsa.

U priopćenju se dodaje da je registriran pad krvnog tlaka, a "disanje je postalo plitko".

"Klinička slika pokazuje insuficijenciju srca, žila i bubrega. Biološki parametri su se pogoršali." - stoji u priopćenju Svete Stolice u kojem se dodaje kako se Papa u molitvama pridružuje svima onima koji mu pomažu.

Liječnici su potvrdili, javlja RAI, kako nema nade da će se Papa oporaviti. Da je tako, govori i informacija po kojoj su se oko njega okupli svi najbliži suradnici.

Navaro-Valls je ujutro kazao i kako je netom prije konferencije za tisak bio kod Pape, koji je tražio da mu se čitaju Svete skripte.

"Papa je stalno pri svijesti i zatražio je da mu se pročitaju meditacije sa 14 postaja koje su bile čitane na Križnome putu na Veliki petak, prije točno tjedan dana, a koje je napisao kardinal Joseph Ratzinger" - kazao je Navarro-Valls, koji je bio vidno ganut na konferenciji za novinare i najavio da će vatikanski ured za tisak ostati otvorenim cijelu noć.

Šef vatikanskog ureda za tisak je ponovio da zdravstveno stanje Ivana Pavla II. stalno prati liječnička ekipa na čelu s Papinim osobnim liječnikom Renatom Buzzonettijem. Pokraj Pape u Vatikanu nalaze se i dva liječnika specijalista za reanimaciju te kardiolog, otorinolaringolog i dva bolničara.

Na pitanje zašto Papa nije prebačen u bolnicu, Navaro Valls je rekao da je Papa sam odbio odlazak u bolnicu i da u svojoj sobi ima zajamčenu i učinkovitu liječničku pomoć.

Kako će Papina smrt biti objavljena?

Dvije su teorije o tome kako će Papa otići, odnosno o načinu na koji će njegova smrt biti objavljena.

Prva je da će njegova smrt biti objavljena u nedjelju ako mu otkaže srce i odluče ga ne reanimirati, naravno ukoliko Papa i neurološki "ode". Nedjelja je izabrana zbog toga što su ljudi najčešće na misama, i moći će se istog trenutka organizirati zadušne molitve.

Druga teorija je da, ako Papa zaista umre danas ili sutra, njegova smrt objavit će se kad to bude odgovaralo Vatikanu i europskim i svjetskim televizijama.

Prema nekim špekulacijama rano jutro Papi je zaista stalo srce, ali je odmah bio reanimiran. Izvještaji govore da će se njegov život polako gasiti, te da je ovo zadnja kriza u njegovom životu.

No, jedino je nejasno koliko će dugo trajati ta kriza jer to ovisi o tome koliko njegovo tijelo može podnijeti.

Pročitajte više