Papa na Cipru: Otvorite oči pred ropstvom i mučenjem

Foto: EPA

CIPAR je objavio da će 50 migranata biti preseljeno s tog otoka na inicijativu pape Franje koji je za posjeta toj zemlji pozvao vlasti da otvore oči i vide "ropstvo" i "mučenje" kojima su podvrgnuti u logorima i pritom povukao usporedbu s Drugim svjetskim ratom.

Ministarstvo unutarnjih poslova reklo je da se među 50 osoba nalaze dvije koje su se proteklih pet mjeseci našle zaglavljene na ničijoj zemlji koja dijeli dvije strane podijeljenog otoka, prenosi agencija Reuters. 

"Ovaj simbolični čin je priznanje tegoba s kojima se susreće Cipar, od pojačanog priljeva migracije putem 'zelene linije'", reklo je ministarstvo u priopćenju, odnoseći se na crtu dijeljenja između dvije strane.

"To je ta proporcionalna, sadržajna solidarnost koju smo očekivali od svojih europskih partnera", rečeno je.

Dužnosnici zatvora Cypriot rekli su da su deset od pedeset izabranih migranata zatvorenici koji su pritvoreni zbog ilegalnog ulaska u zemlju.

Papa Franjo je predvodio u petak ekumensku molitvu s migrantima u crkvi u Nikoziji i osudio "predrasude" prema migrantima nakon velike mise slavljene na stadionu i ciparskoj prijestolnici pred tisućama ljudi.

"To nas podsjeća na povijest prošlost stoljeća, na naciste, na Staljina i pitamo se kako se to moglo dogoditi", rekao je papa Franjo na ekumenskoj molitvi održanoj s migrantima u glavnome gradu Cipra. 

"Ali ono što se dogodilo u prošlosti danas se događa u susjedstvu (...) postoje mjesta mučenja, ljude prodaju kao roblje. To govorim jer sam dužan otvoriti oči", rekao je papa, prenosi agencija France presse.

Ekumenizam 

"Mi smo se navikli na to. A navika je teška bolest. Ne liječe se antibioticima", rekao je papa i ponovo osudio "kulturu ravnodušnosti".

Pred patnjama "tolikih ljudi" od kojih se profitiralo podignut je "zid mržnje".  "Oni bježe od mržnje i nailaze na zid mržnje", rekao je papa koji je za svog 35. putovanja u inozemstvo, otkako je 2013.  izabran na čelo Katoličke crkve, opet upozorio na migrantsko pitanje koje je lajtmotiv njegova pontifikata i izvor napetosti na Mediteranu.

Franjo je hvalio kršćanski ekumenizam na Cipru te ohrabrio nastavak intenzivne suradnje tijekom svoga drugog dana posjeta ovoj otočkoj naciji.

Tijekom susreta s pravoslavnim arhiepiskopom Hrizostom II. u petak, poglavar katolika diljem svijeta naglasio je da se također nada njegovom savjetu u reformi Pravoslavne crkve.

Postoji "potreba za još intenzivnijom suradnjom s vama, draga braćo, koji nam zaista možete pomoći kroz iskustvo vaše sinodalnosti", rekao je Franjo.

Za razliku od Grčke, kamo Franjo leti u subotu, odnos između nekolicine katolika na Cipru i većine pravoslavaca je srdačan.

Porast migracija 

Reuters, navodeći vatikanski izvor, 26. studenog je izvijestio da će 50 osoba biti premješteno u Italiju nakon što papa ode, no vjerojatno ne prije Božića zbog logističkih razloga.

Cipar je država članica Europske unije geografski najbliža Bliskom istoku i preplavljena je dolascima migranata zadnjih godina.

Dolasci ove godine, koja još nije završila, porasli su za 38 posto u odnosu na cijelu 2020., navodi se.

Mnogi od njih stižu kroz propusnu "zelenu liniju", zonu pod nadzorom UN-a ustanovljenu nakon turske invazije Cipra koja je time uzvratila na državni udar podržan iz Grčke.

Od 10.868 dolazaka migranata u prvih deset mjeseci 2021., više od 9000 ostvareno je upravo tom rutom.

Brojni tražitelji azila stižu iz ratom zahvaćene Sirije, ali sve više rastu u zadnje vrijeme dolasci iz subsaharske Afrike.

Papa u subotu odlazi iz Cipra te ide u Grčku, gdje će također posjetiti otok Lezbos na kojemu se nalazi veliki broj migranata. 

Franjo, u fokusu čijeg je pontifikata obrana migranata i izbjeglica, posjetio je Lezbos 2016. godine te se vratio s desecima sirijskih izbjeglica.

Pročitajte više