Papa na križnom putu izrazio sram: "Ostavljamo mladima svijet razjedinjen podjelama i ratovima"

Foto: Hina/EPA
 
PAPA Franjo izrazio je u petak sram što ostavlja mladim naraštajima "svijet razjedinjen podjelama i ratovima", u molitvi održanoj na tradicionalnom križnom putu ispred Koloseuma u Rimu.
 
"Naše generacije ostavljaju mladima svijet razjedinjen podjelama i ratovima, svijet koji proždire egoizam, u kojemu su marginalizirani mladi, djeca, bolesni, stari ljudi", izrazio je žaljenje Papa. 
 
Poglavar Katoličke crkve, kojoj pripada 1,3 milijarde vjernika u svijetu, predvodio je pobožnosti Velikog petka zatvorenih očiju ispred osvijetljenog Koloseuma.
 
"Neka naša Crkva, koju čine grješnici, nastavi biti svjetlo"
 
U molitvi kojom je završen križni put u trajanju 90 minuta, Franjo je pozvao katolike da "pogledaju u Isusa pogledom punim srama, pokajanja i nade".
 
"Neka naša sveta Crkva, koju čine grješnici, nastavi... unatoč svim pokušajima da je se diskreditira, biti svjetlo koje ohrabruje, olakšava i svjedoči prosvijećenu ljubav", rekao je Papa.
 
Povišena opasnost od atentata, osiguranje od 10.000 policajaca
 
Nakon što je ministar unutrašnjih poslova Marco Minniti potvrdio ovog tjedna povišenu opasnost od atentata u Italiji, 10.000 policajaca osiguravalo je pobožnosti u Rimu.
 
Križ između 14 postaja nosili su sirijski par i njihovo troje djece, zatim iračke dominikanke te mladi ljudi.
 
Meditacije na ovogodišnjem križnom putu napisalo je 15 mladih ljudi, između 16 i 27 godina, čime Papa podsjeća da ovu godinu želi posvetiti mladima.
 
"Papa želi da o Kristovoj muci razmišljaju novi naraštaji"
 
Profesor Andrea Monda, vjeroučitelj, novinar i pisac, dobio je zadaću da izabere skupinu mladih i prikupi njihova razmišljanja, kazao je ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice Greg Burke, kako prenosi Vatikanski radio na hrvatskom jeziku.
 
"U godini u kojoj Crkva poseban prostor posvećuje mladima, na sinodi koja će se održati u listopadu, Papa želi da o Kristovoj muci razmišljaju novi naraštaji", piše Vatikanski radio.
 
Citira profesora Mondu koji je savjetovao mlade neka "ne pišu teološke tekstove, nego budu ono što jesu".
 
"Neki su u Isusu vidjeli stvarnost migranata, jadnika lišenih svega"
 
"Tako su neki u Isusu lišenom odjeće vidjeli stvarnost migranata, jadnika koji su lišeni svega, ali koji ne gube dostojanstvo, jer se dostojanstvo ne može oduzeti nijednom čovjeku; i na kraju, u otajstvu Isusove smrti na križu vidjeli su tvrdnju da je smrt nešto što ne želimo vidjeti, što uklanjamo", objasnio je prof. Monda.
 
Maksimalne mjere opreza vrijedit će i u nedjelju tijekom mise na Trgu svetog Petra, a za pristup su predviđene kontrole senzorima metala i pretraživanja. Snage reda će se oslanjati i na videonadzor.
 
Papa Franjo predvodio je obrede na Veliki petak pa je prije početka procesije održao misu u bazilici sv. Petra.
 
Franjo će na Veliku subotu u bazilici predvoditi Vazmeno bdjenje, a vrhunac svečanosti bit će na uskrsnu nedjelju na Trgu sv. Petra kada će se obratiti tradicionalnom porukom i blagoslovom Urbi et Orbi (svijetu i gradu).
 
 

Pročitajte više