Papa osudio ubojstvo iračkog nadbiskupa

IRAČKO beskrajno nasilje jučer je uzelo jednu od svojih najvećih žrtava, kada je otkriveno mrtvo tijelo katoličkog nadbiskupa otetog prošlog mjeseca, piše Guardian.

Ostaje nerazjašnjeno je li 65-godišnji Paulos Faraj Rahho, predstavnik Kaldejske crkve koja je najbrojnija kršćanska zajednica u Iraku, preminuo zbog lošeg zdravlja ili su ga otmičari ubili. Njegovo raspadajuće tijelo je nađeno poluzakopano u plitkom grobu, blizu Mosula na sjeveru Iraka. Papa je njegovu smrt osudio kao "čin neljudskog nasilja koje vrijeđa dignitet čovjeka", navode u Vatikanu.

"Plačem za Irak. Drugih osjećaja nemam. Bili smo braća, a sada smo razdvojeni", rekao je Shelmon Warduni, bagdadski biskup.

"Počinitelji ovog užasnog zločina neće izbjeći ruku pravde", izjavio je premijer Nuri al-Maliki, okrivljujući al-Qaidu za njegovu smrt. Odgovornost za smrt nadbiskupa, međutim, nije još nitko preuzeo.

Kršćani, koji čine tri posto od ukupne iračke populacije, redovito su napadani i žrtve otimanja od strane Sunita, Šijita i bandi, a mnogi od njih su napustili zemlju.

B.V.
Foto: AFP

Pročitajte više