Papa pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne Iraku

PAPA Ivan Pavao II u ponedjeljak je, u tradicionalnom novogodišnjem obraćanju diplomatskom zboru akreditiranom pri Svetoj Stolici, pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne Iračanima da preuzmu kormilo svoje zemlje kako bi Irak pronašao put demokracije i potpuno ušao u društvo nacija poslije ratne tragedije.

Papa, koji je dosta dobro izgledao, govorio je najprije o svim potezima koje je učinila Sveta Stolica kako bi se izbjegao rat u Iraku, a onda je pozvao međunarodnu zajednicu da Iračanima, koji su se oslobodili starog režima, da "preuzmu vlast u svojoj zemlji i učvrste suverenitet te na demokratski način usvoje politički i ekonomski sustav koji bi odgovarao njihovim težnjama".

Ivan Pavao II. govorio je i o stanju na Bliskom istoku te poželio povratak pregovaračkom stolu, a od međunarodne zajednice konkretan angažman tom pravcu jer "upotreba oružja, s jedne strane pribjegavanje terorizmu a s druge pribjegavanju odmazdi, ne vodi ni na jednu stranu".

Papa je istaknuo i ulogu kršćana u izgradnji mirnoga svijeta kazavši kako na svakom mjestu gdje mir dolazi u pitanje, "ima kršćana koji riječima i djelima mogu svjedočiti da je mir moguć".

Čitajući govor, i pri tome preskačući neke dijelove, Papa je osudio terorizam i pozvao svijet da ne "prihvati pasivno da mir bude taocem nasilja", te je ponovno istaknuo ulogu Ujedinjenih naroda u jamčenju kolektivne sigurnosti.

"Međunarodni terorizam sije strah, mržnju i fanatizam, te onečišćuje stvar za koju pretendira služiti, a svaka civilizacija dostojna toga imena pretpostavlja kategoričko odbacivanje nasilja", rekao je Papa diplomatskom zboru.

Govorio je i o kršćanskim korijenima Europe, koje treba priznati, zatim o odnosu Crkve i države, koji "ne smije biti konkurentski već partenrski".

"Ima onih koji s teškoćama prihvaćaju vjeru u javnoj sferi, što se vidjelo nedavno tijekom rasprave o kršćanskim korijenima Europe. Bilo je onih koji su povijest čitali kroz ideološki ograničenu prizmu zaboravljajući što je kršćanstvo dalo kulturi i institucijama na kontinentu: dostojanstvo ljudske osobe, slobodu, obrazovanje, djela solidarnosti", rekao je Papa i naglasio ulogu koju je kršćanstvo imalo u "mirnom transformiranju autoritarnih režima i uvođenju demokracije u zemljama srednje i istočne Europe".



Pročitajte više