Papa pričao s astronautima, bio je znatiželjan kao školarac

Foto: FaH

ZEMLJA je krhka stvar koja je čak u stanju sama sebe uništiti, rekao je papa Franjo astronautima na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), dodavši da su imali priliku gledati planet "Božjim očima".

Franjo je proveo 20 minuta u videorazgovoru sa šest članova posade ISS-a, uputivši im nekoliko pitanja, znatiželjan poput kakvog školarca.

"Pozdrav ESA-i (Europskoj svemirskoj agenciji) i Vatikanu. Ovdje ISS. Čujemo vas glasno i čisto".

"Dobro jutro ili dobra večer. S vama u svemiru nikad se ne zna (koje je doba dana)", rekao je Papa sjedeći za stolom i gledajući u televizijski monitor.

Franju su dirnule riječi zapovjednika misije Randyja Bresnika, jednog od trojice američkih članova posade koji je rekao da mu je najbolje iskustvo u svemiru to "što može gledati Božje djelo iz njegove perspektive".

"Ne možete doći ovamo i vidjeti neopisivu ljepotu naše Zemlje a da vas to ne dirne u dušu", rekao je Bresnik Papi dodajući "ovdje nema granica, nema sukoba, samo mir".

Odgovarajući mu, Franjo je rekao da je Bresnik "shvatio da je Zemlja prekrhka i da prolazi u trenutku".

"Vi ste gledali zemlju Božjim očima"


"Ona je vrlo krhka stvar, atmosfera je tanka, može joj se lako naškoditi, može se sama uništiti, a vi ste je gledali Božjim očima", rekao je Franjo.

Papa, drugi katolički poglavar koji je telefonski razgovarao s ISS-om nakon pape Benedikta koji je to učinio 2011., puno je puta apelirao na zaštiti okoliša.

U encikliki objavljenoj 2015. pozvao je da se poduzmu mjere za smanjenje štetnih posljedica globalnog zatopljenja uzrokovanog ljudskom aktivnošću.

Sergey Ryazansky, jedan od dvojice Rusa na ISS-u, rekao je da je odlučio postati kozmonaut jer je njegov djed bio jedan od glavnih inženjera koji su gradili Sputnjik, prvi umjetni satelit koji je Sovjetski Savez poslao u Zemljinu orbitu 1957. tijekom Hladnog rata.

"Korijeni su naša nada i naša snaga. Ne zaboravite korijene", odgovorio mu je Papa.

Talijanski astronaut Paolo Nespoli, koji je prevodio ruskim i američkim kolegama, zahvalio je Franji što se "ukrcao na svemirsku postaju" i "poveo nas u još više sfere".

Tada se čuo glas iz kontrole misije: "Postaji: sada se vraćamo na normalnu operativnu komunikaciju".

Pročitajte više