Papa proširio važnu uredbu o zlostavljanju u Crkvi. Evo što se mijenja

Foto: EPA

PAPA Franjo nadopunio je odredbe o postupanju prema spolnom zlostavljanju u Rimokatoličkoj crkvi tako što je njima obuhvatio i katoličke laičke čelnike, a žrtvama se sada smatraju i maloljetne i odrasle osobe. 

Papa je objavio važnu uredbu 2019. godine kojom obvezuje sve svećenike i članove vjerskih redova da prijave svaku sumnju na zlostavljanje, a biskupe smatra izravno odgovornima za svako zlostavljanje koje sami počine ili ga zataškaju. Odredbe su uvedene na privremenoj osnovi, ali Vatikan je danas objavio da će one postati trajne od 30. travnja i uključivati dodatne elemente usmjerene na jačanje borbe protiv zlostavljanja u Katoličkoj crkvi. 

Ti skandali srozali su ugled Vatikana u mnogim zemljama i bili su veliki izazov za papu Franju koji je u proteklom desetljeću donio niz mjera kako bi se crkvenu hijerarhiju pozvalo na odgovornost. Kritičari optužuju papu Franju da oklijeva razriješiti prelate zlostavljače. 

Odredbe proširene i na laike

Nove norme sada se odnose i na čelnike vatikanskih organizacija kojima upravljaju laici, a ne samo svećenici, nakon brojnih optužbi protiv laičkih čelnika da zlorabe svoju poziciju kako bi seksualno iskorištavali podređene. 

Izvorni propisi odnosili su se na spolna zlostavljanja "maloljetnika i ranjivih osoba", ali nova verzija proširuje definiciju žrtava i obuhvaća zločine počinjene "nad maloljetnom osobom, osobom s obično nesavršenom uporabom razuma ili ranjivom odraslom osobom". Vatikan je priopćio da članovi Crkve imaju obvezu prijaviti slučajeve svećeničkog nasilja nad časnim sestrama, kao i slučajeve uznemiravanja odraslih sjemeništaraca ili novakinja. 

Ažurirane odredbe objavljene su mjesec dana nakon što je rimokatolički red isusovaca naveo da su optužbe za seksualno, psihičko i duhovno zlostavljanje podnesene protiv jednog od njegovih najistaknutijih članova vrlo vjerodostojne.

Oko 25 osoba, uglavnom bivših časnih sestara, optužilo je 69-godišnjeg svećenika Marka Ivana Rupnika, poznatog vjerskog umjetnika, za razne oblike zlostavljanja i to dok je prije 30-ak godina bio duhovnik redovničke zajednice u rodnoj Sloveniji, kao i nakon što se preselio u Rim kako bi nastavio karijeru umjetnika.

Rupnik se nije javno oglasio o optužbama. 

Pročitajte više