Papa: "Misa se ne plaća! Jeste li razumjeli?" Hrvatske crkve svejedno imaju cjenike

Foto: 123RF, Grgo Jelavic/PIXSELL, Screenshot

"Misa ne košta ništa. Jeste li me razumjeli?", rekao je u srijedu papa Franjo na općoj audijenciji.

No dok Papa tvrdi jedno, hrvatske crkve imaju cijele cjenike crkvenih usluga koje naplaćuju vjernicima.

"Ako imam neku osobu, rođake, prijatelje koji su u potrebi ili su prešli iz ovoga svijeta u drugi, mogu spomenuti njihovo ime u tome trenutku, u sebi i tiho, ili dati da se zapiše i spomene određeno ime. 'Oče, koliko moram platiti da se moje ime tamo spomene?' - 'Ništa.' Jeste li razumjeli? Ništa! Misa se ne plaća. Misa je Kristova žrtva, koja je besplatna. Otkupljenje je besplatno. Ako želiš dati prilog, učini to, ali se ne plaća. To je važno shvatiti", rekao je papa Franjo.

I dok Papa, čini se, čak s gađenjem gleda na plaćanje obreda kojeg smatra svetim, u Hrvatskoj je crkvena stvarnost dosta drugačija. Mnogi plaćaju crkvene obrede, i to ne malo. A najčešće je riječ o misama za pokojne članove obitelji.

"Biskupski taksovnik" s detaljnim cijenama

Na stranicama varaždinske crkve Svetog Nikole biskupa 2014. je objavljen "Biskupijski taksovnik" prema kojem se naplaćuju razne usluge u župnom uredu. Osim detaljnog popisa crkvenih taksi, na stranici stoji i napomena da je u pitanju cjenik biskupija Zagrebačke metropolije, a na njemu postoji nekoliko stavki koje posebno upadaju u oči.

Osim cijena za različite vrste misa i raznih obveza koje valja ispuniti prije crkvenog vjenčanja ili pri pogrebu, možete saznati i da ćete "oprost od maloljetnosti" platiti 50 kuna, "oprost od krvnog srodstva" isto toliko, a "jednostavno ozdravljenje ženidbe" 25 kuna.

Crkva plaćanje naziva doprinosom

Način na koji se određuju cijene objašnjen je na stranicama časopisa Veritas: "U općem Zakoniku Katoličke Crkve stoje načelne odredbe koje se tiču tih doprinosa, no konkretne odredbe o visini doprinosa prepuštaju se Crkvi u pojedinim zemljama da odluči visinu pristojbi i na koji će se način podmirivati.

Praksa je takva da biskupske konferencije u raznim zemljama donesu opće odredbe o tim doprinosima, a da se neke odredbe prepuste pojedinim metropolijama (= crkvenim pokrajinama), odnosno biskupijama. Sve biskupije Zagrebačke metropolije imaju zajednički "Taksovnik biskupija Zagrebačke crkvene pokrajine (radi se o Zagrebačkoj nadbiskupiji, te o Varaždinskoj, Bjelovarsko-Križevačkoj i Sisačkoj biskupiji). Sve župe i svi pastoralni radnici dužni su se držati tih odredaba i ne mogu tražiti više za pojedine usluge od onoga što spomenuti taksovnik određuje", a ako su vas zbunile neke od navedenih konstrukcija, na priloženom cjeniku najsigurnije je da razjašnjenje pokušate potražiti kod svog župnika.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više