Papa vrlo loše, primio posljednju pomast

PAPA je pretrpio i srčani udar, posljednje su informacije stigle iz Vatikana, javljaju talijanski mediji, a šef ureda za tisak Svete stolice Joaqin Navarro Valls u petak je rano ujutro potvrdio kako se zdravstveno stanje Ivana Pavla II još se više pogoršalo, te da je Sveti Otac u kritičnom stanju. 



Papa je u teškoj krizi i pogoršalo mu se stanje dišnih organa te je primio i posljednju pomast, dodaje isti izvor. Papa je iste sakramente već jednom primio, 1981. kada je bio ranjen u pokušaju atentata.

Papino zdravstveno stanje pogoršalo se u noći između četvrtka i petka kada mu je porasla temperatura zbog upale mokraćnih puteva te mu je dana i velika doza antibiotika no čini se da mu se zdravstveno stanje ponovo pogoršava.

Papa je sam odlučio ne otići u bolnicu, a u petak ujutro je, prema priopćenju Vatikana, "bio pri svijesti, lucidan i miran". Međutim, iz krugova bliskih Papi proširila se špekulacija kako je Papa preslab i u prelošem stanju da se transportira u bolnicu. O njegovom zdravlju brine se njegov osobni liječnik Renato Buzzetti.

Zdravstveno stanje Ivana Pavla II. naglo se pogoršalo u četvrtak navečer i liječnici su se okupili u Papinoj sobi, prva je objavila talijanska televizija RAI, a da je Papino stanje pogoršano potvrdio je zatim i šef ureda za tisak Svete Stolice Joaquin Navarro Valls.  

"Papa ima visoku temperaturu zbog urinarne upale i liječnici su mu pripisali antibiotike", obznanio je Navarro Valls.

"Sveti Otac tijekom četvrtka je pogođen je visokom temperaturom koja je izazvana infekcijom mokraćnih putova. Započela je antibiotska terapija. Kliničku sliku kontroliraju liječnici Vatikana", dodao je Navarro Valls.

Oko ponoći iz Vatikana je objavljeno kako Papa dobro reagira na antibiotike, no budući da Papa boluje od više bolesti, a još uz to je i star, liječnici predviđaju da se neće oporaviti.

Iako nema nikakvih službenih informacija, liječnici smatraju da je razlog pada tlaka kod Pape taj što je infekcija ušla u krv, pa se i stoga boje najgoreg.

Zbog Papinog stanja oko Vatikana se okupljaju vjernici, a talijanska televizija prekinula je redovni program zbog konstantnog izvještavanja o Papi.

Kako nepouzdane informacije i glasine mogu izazvati incident pokazalo se u Meksiku gdje je, zbog netočne informacije da je Papa preminuo, Senat održao minutu šutnje. Kako javlja France Presse, predsjednik Senata Diego Fernandez de Cevallos ispričao se senatorima kad se utvrdilo da je informacija netočna.

Ivan Pavao II. posljednji puta se u javnosti pojavio u srijedu, oko 11 sati, na prozoru svoje sobe na Trgu sv. Petra, nakon čega mu je postavljena sonda od nosa do želuca za umjetno hranjenje, zbog toga što nije mogao gutati.

Od 24. veljače kada mu je načinjena traheotomija do danas Papa je navodno smršavio 20 kilograma. To je dakako, oslabilo tijelo koje već više od deset godina boluje od Parkinsonove bolesti.

Pročitajte više