Papandreou traži usklađivanje odnosa Srbije i Crne Gore

Usklađivanje odnosa Srbije i Crne Gore i dalje je uvjet da bi počele s procesom stabilizacije i pridruživanja s Europskom unijom, izjavio je grčki ministar vanjskih poslova Georgios Papandreou u utorak u Beogradu, nakon razgovora sa srbijanskim premijerom Zoranom Đinđićem.

Papandreu je istaknuo da će tijekom šest mjeseci predsjedavanja Grčke Europskom unijom, ovaj dio Europe imati prioritet, te da će na summit EU u lipnju ove godine biti pozvani predstavnici svih pet zemalja koje posjećuje tijekom svoje trodnevne turneje (Hrvatska, BiH, SRJ, Makedonija i Albanija).

´Svjesni smo da Srbija i Crna Gora čine korake ka sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i nadamo se da će uskoro uspjeti riješiti neke poteškoće kako bi se pristupilo izradi studije izvodljivosti´, kazao je Papandreu. On je istaknuo da je važno primijeniti standarde EU kad je riječ o poštivanju ljudskih prava i prava manjina, te regionalnoj suradnji.

Nakon razgovora s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, Papandreu je naglasio da je potrebno poduzeti sve da bi ustavna povelja i prateći zakoni što prije bili usvojeni.

Grčki ministar vanjskih poslova sastat će se u Beogradu i sa svojim jugoslavenskim kolegom Goranom Svilanovićem i s jugoslavenskim predsjednikom Vojislavom Koštunicom.

Pročitajte više