Papinski nuncij u Irskoj posjetio Vojni ordinarijat

Papinski nuncij u Irskoj mons. Giuseppe Lazzarotto, koji je u višednevnom posjetu Hrvatskoj, posjetio je danas sjedište Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj.

Nuncij Lazzarotto obišao je u pratnji vojnog ordinarija mons. Jurja Jezerinca, generalnog vikara mons. Josipa Šantića i kancelara don Anđelka Kaćunka radne prostorije Ordinarijata i s posebnom pozornošću razgledao novouređenu kapelu, te je pohvalio umjetničke ideje i ostvarenje cjelokupnoga sakralnog prostora, priopćio je Vojni ordinarijat.

Mons. Juraj Jezerinac izvijestio je nuncija Giuseppea Lazzarotta o povijesti Vojnog ordinarijata i oblicima duhovne skrbi u Domovinskom ratu te o pastoralnom radu u vojno-redarstvenim snagama Hrvatske. Zahvaljujući na razumijevanju Papi i Svetoj Stolici, biskup Jezerinac je istaknuo velikodušnu pomoć "kršćanske Europe" u doba agresije na Hrvatsku, koja nije reagirala sporo kao "politička Europa".

Mons. Giuseppe Lazzarotto, nuncij s bogatim diplomatskim iskustvom, tom je prigodom rekao kako je oduševljen ljepotama Hrvatske, te srdačnim prijamom na svim mjestima. Govoreći o procesu "ujedinjavanja Europe", istaknuo je da i Hrvatima dobro može poslužiti irsko iskustvo "kombiniranja kršćanske i političke Europe".

Naglasivši važnost vojnog pastorala, mons. Giuseppe Lazzarotto čestitao je hrvatskome Vojnom ordinarijatu na angažmanu vezanom uz međunarodno vojno hodočašće, te poželio da ti bratski susreti u Lurdu budu zalog sigurne Europe kao obitelji naroda, što i Sveti Otac stalno ističe. "To bogatstvo koje imamo trebamo dijeliti i obogaćivati se međusobno", rekao je, među ostalim, mons. Giuseppe Lazzarotto.

Ističući tom prigodom kako svi zajedno moramo tražiti nove načine naviještanja Evanđelja novim naraštajima, rekao je da je u Hrvatskoj vidio živu vjeru naroda te da se ugodno iznenadio koliko mladih sudjeluje u crkvenim obredima, priopćio je, među ostalim, Vojni ordinarijat.

Na susretu je bio i mons. Jean-Pierre Brard, rektor vojne katedrale u Parizu, koji je na Tijelovo sudjelovao u svečanosti u Vojnom ordinarijatu.

(Hina) pp/xbma ymć

Pročitajte više