Papua Nova Gvineja postala peta zemlja koja je otvorila veleposlanstvo u Jeruzalemu

Papua Nova Gvineja otvorila je svoje veleposlanstvo u Jeruzalemu, čime je postala tek peta zemlja s punom diplomatskom misijom u gradu čiji je status jedno od najosjetljivijih pitanja na Bliskom istoku. Pacifička država pridružuje se veleposlanstvima Sjedinjenih Država, Kosova, Gvatemale i Hondurasa u Jeruzalemu, dok većina zemalja ima svoja diplomatska predstavništva u obalnom gradu Tel Avivu, glavnom gospodarskom središtu Izraela.

Iako Izrael smatra Jeruzalem svojom vječnom i nedjeljivom prijestolnicom i želi da sva veleposlanstva budu ondje, većina svijeta ne priznaje izraelski suverenitet nad cijelim gradom i smatra da se njegov status treba riješiti pregovorima. Palestinci žele da glavni grad njihove neovisne države bude u istočnom dijelu grada, koji je Izrael zauzeo u bliskoistočnom ratu 1967. i anektirao u potezu koji međunarodna zajednica ne priznaje. 

Izrael će prve dvije godine održavati veleposlanstvo u zgradi nasuprot najvećeg trgovačkog centra u Jeruzalemu, rekao je premijer Papue Nove Gvineje James Marape, objavio je list Papua New Guinea Post-Courier.

Wassel Abu Youssef, dužnosnik krovne Palestinske oslobodilačke organizacije, rekao je da Izrael "traži bilo koju zemlju - čak i ako se ta zemlja može vidjeti samo pod mikroskopom - kako bi mogao tvrditi da postoje zemlje koje otvaraju veleposlanstva u Jeruzalemu".

Pročitajte više