Par iz Bristola kupio minibus da mogu prevoziti ukrajinske izbjeglice u Britaniju

Ilustracija: Profimedia (Na glavnoj fotografiji nisu osobe koje se spominju u tekstu)

PAR iz Winterburna u Bristolu odlučio je pomoći ukrajinskim izbjeglicama. Kupili su minibus s devet sjedala kojim će prevoziti ljude iz Ukrajine u Veliku Britaniju, piše BBC. Pomoći će ljudima iz Ukrajine koji imaju ispravnu dokumentaciju za ulazak u Veliku Britaniju.

Paul Heywood je 49-godišnji bivši javni službenik, a Emma je 45-godišnja bivša vozačica teretnog vozila. Ima iskustva vožnje na velike udaljenosti u više zemalja pa joj prijevoz izbjeglica neće predstavljati problem.

Trude se ne biti nervozni, kažu

Emma je rekla da su svjesni izazova koji ih čekaju putom do ratom razorene zemlje.

"Trudimo se ne biti previše nervozni. U ovom trenutku to tretiramo kao putovanje jer to radimo cijelo vrijeme. Gledali smo vijesti i shvatili da možemo donirati novac, ali da im to neće napraviti veliku razliku", rekla je Emma. 

Prijatelj im dao novac za kupnju minibusa

Njihov prijatelj dao im je 5000 funti (oko 45.000 kuna) za kupnju minibusa i dao im je 500 funti (4500 kuna) za gorivo. Kako bi uštedjeli novac, par je spavao u autobusu tijekom putovanja, stisnuti između humanitarne pomoći koju prevoze. 

"Proživjeli smo vrlo hladnu noć u Njemačkoj", rekla je. Među stvarima koje prevoze su potrepštine za putnike, uključujući i plišane igračke za djecu i hranu za kućne ljubimce.

Imaju kontakt u Poljskoj koji im je rekao da je sređena papirologija koja će im omogućiti prijevoz izbjeglica. Njihova prijateljica iz Bristola, koja je porijeklom Ukrajinka, rekla je da se nada da će par moći prevesti njezinu majku i sestre ako budu uspjele na vrijeme srediti dokumente za putovanje.

Pročitajte više