Par iz Njemačke došao živjeti u Hrvatsku. Prijavljeni za bespravnu gradnju

Screenshot: ZDF

U 2022. više od četvrt milijuna Nijemaca emigriralo je u inozemstvo. Mnogi iz želje za avanturom, neki zbog nadolazećeg siromaštva u starosti, drugi da bi konačno oživjeli stare, gotovo zaboravljene snove. Među njima su i Sylvia i Ralf.

Tim riječima počinje emisija 37 Grad: Späte Träume, neue Welten na njemačkoj televiziji ZDF, u kojoj predstavljaju par u srednjim pedesetima koji se planira preseliti u Hrvatsku.

Par je kupio 2.5 hektara šumskog zemljišta na istarskoj obali, u selu Peruški u općini Marčana.

Ralf bi htio preseliti odmah, ali Sylvia oklijeva. Ne želi odustati od posla bez financijske sigurnosti. Teško joj pada i rastanak s kćeri, kao i ideja da bi u Hrvatskoj bila kućanica.

Prodaju kuću u Njemačkoj

Sylvia i Ralf prodaju svoju kuću u Njemačkoj, a od tog novca planiraju izgraditi kuću u Istri. Nadaju se da će im ostati dovoljno novca da ne moraju raditi do kraja života.

Njihova kuća iz snova bi, kaže Ralf, trebala biti izgrađena iduće godine, a za sada su na zemljištu s pogledom na more postavili kamp-kućicu te izgradili terasu. 

"Proveli smo četiri tjedna u Hrvatskoj i pomislili: Ovo je život", rekla je Sylvia.

Podignuta prijava

Lokacija na kojoj planiraju provesti ostatak svog života poznata je po bespravnoj gradnji i ilegalno postavljenim kamp-kućicama s kojima se u ovom dijelu Istre lokalne vlasti već desetljećima bezuspješno bore. Iz emisije nije jasno jesu li Sylvia i Ralf svjesni da već sad krše zakon, i prije nego što su počeli graditi kuću na zaštićenom području.

Protiv para postoji prijava za nelegalnu gradnju iz travnja ove godine. 

Ralf u Istru putuje svaki mjesec, dok njegova supruga u Hrvatskoj provodi samo godišnji odmor. Do sada su uspjeli i pronaći legalni vez za svoju brodicu te upoznati prijatelje. Par ne govori hrvatski, ali Ralf kaže da im to nije veliki problem jer se mentaliteti Hrvata i Nijemaca vrlo dobro slažu.

Nedavno su se vratili u Njemačku, oduševljeni ljepotama i načinom života u Hrvatskoj. "Ovo je raj", rekao je Ralf.

Načelnik općine: Država ne radi svoj posao, imamo velike probleme

Index je kontaktirao načelnika općine koji nam je u odgovoru objasnio problematiku bespravne gradnje na ovom području.

"Najdubljeg sam uvjerenja da je svim građanima u Istri, a posebice nama načelnicima, itekako stalo što se događa u našem dvorištu. Već godinama svim raspoloživim sredstvima želimo spriječiti bespravnu i pretjeranu gradnju kako bismo sačuvali naš kraj, prirodu i more za sadašnje i buduće generacije. Međutim, država nažalost ne dijeli našu brigu ili ima druge prioritete.

Puno smo uložili u stručnu edukaciju naših redara u borbi protiv ilegalne gradnje i uspostavili smo sustav kojim se na dnevnoj razini učinkovito nadzire cjelokupni prostor. Čim se utvrdi bespravna gradnja, odnosno i sam pokušaj iste, prosljeđuje se kompletna dokumentacija Državnom inspektoratu. Upravo na državnoj razini koncentrirane su sve ovlasti inspekcije, kažnjavanja i rušenja. No, u praksi se to ne događa, jer je sustav trom i neučinkovit.

Kako bismo potaknuli nužnu reakciju države, Općina Marčana, zajedno s ostalih 16 gradova i  općina, pokrenula je internetski portal www.bespravnagradnja.hr. Time želimo ilustrirati koliko je bespravna gradnja sveprisutna diljem Istre i Hrvatske te potaknuti državu da  pravovremeno i temeljito radi svoj posao kako bi se zaustavila daljnja devastacija prostora.

Dugoročno rješenje, međutim, vidim u spuštanju ovlasti inspekcije, odnosno nadzora na lokalnu razinu. Podsjećam da smo, u suradnji sa saborskim zastupnicima IDS-a, predložili izmjene i dopune Zakona o građevinskoj inspekciji, na način da se ovlasti zaustavljanja gradnje izvan građevinskih područja do dolaska inspekcije spuste na komunalne redare. Vlada je taj prijedlog odbila.

Kao posljedica nedjelovanja države, Općina Marčana ima i dalje ogromne probleme s bespravnom gradnjom. Slučaj koji navodite o njemačkom bračnom paru koji se hvali bespravnom gradnjom uz samo more tek je jedan od mnogih primjera bespravne gradnje na području Općine Marčane.

"Komunalni redar svakodnevno obilazi teren"

Napominjem da komunalni redar Općine Marčana redovno, praktički svakodnevno obilazi teren i kontrolira postojeće stanje, s posebnim naglaskom na lokacije koje su najviše zahvaćene bespravnom gradnjom. Tako je u listopadu 2022., na parceli 2237/84 ko Krnica  zatečena kamp prikolica i terasa koje su povezani s tlom. Ovaj je predmet, kao i mnogi drugi, uredno i ekspresno evidentiran te smo sve prijavili nadležnom Državnom inspektoratu krajem 2022. godine.

Time je Općina poduzela sve što je u njezinoj moći, a sad očekujemo od države da pokrene kaznene prijave prema bespravnim graditeljima koji grade unutar Zaštićenog obalnog pojasa, što je u ovom slučaju nedvojbeno utvrđeno.

Od naše prijave prošlo je gotovo godinu dana i nemamo nikakvu povratnu informaciju o tome što je poduzela država. Obzirom da se ilegalna gradnja na toj lokaciji nesmetano nastavlja, možemo slobodno pretpostaviti da država nije poduzela apsolutna ništa. Situacija je zbilja frustrirajuća, jer znamo svi da prostor nije obnovljiv resurs, a šteta bespravne gradnje je trajna", odgovorio nam je Predrag Pliško, načelnik Općine Marčana.

Pročitajte više