Par u Engleskoj otrovan novičokom, otrovom od kojeg je stradao bivši ruski špijun

Screenshot: BBC

DVOJE ljudi, identificirani kao Charlie Rowley i Dawn Sturgess, koji su u kritičnom stanju nakon trovanja kod engleskog grada Salisburyja otrovani su nervnim otrovom od kojeg je stradao i bivši ruski špijun Sergej Skripalj, javlja BBC. Potvrđeno je to analizom uzoraka u vojnom istraživačkom centru.

"Dvoje ljudi je bilo izloženo nervnom otrovu novičoku", potvrđeno je večeras na press konferenciji policije.


Policija je objavila i kako, prema svemu što dosad znaju o Rowleyju i Sturgess, nema ničeg što bi ukazivalo na to da su bili namjerno na meti.

Istragu preuzima antiteroristička policija

Neil Basu iz Scotland Yarda rekao je kako ne može potvrditi da novičok kojim je otrovan par kod Salisburyja dolazi s istog mjesta kao i otrov kojem su bili izloženi Sergej Skripalj i njegova kći Julija.

Uzorke otrova koji su uzeti iz stana u gradu Amesburyju nedaleko od Salisburyja, gdje je par pronađen bez svijesti, analizirao je britanski vojni istraživački centar u Porton Downu, a istragu će sada preuzeti antiteroristički odjel policije.

Imali vrlo slične simptome kao Skripalj i njegova kći

The Sun je danas objavio, pozivajući se na obrambene izbore, kako par ima "veoma slične" simptome kao Sergej Skripalj i njegova kći Julija koji su krajem ožujka otrovani u obližnjem gradu Salisburyju.

Pronađeni bez svijesti

Muškarac i žena četrdesetih godina pronađeni su bez svijesti u subotu 30. lipnja u stanu u gradu Amesburyju, desetak kilometara sjeverno od Salisburyja. 

Kako su u besvjesnom stanju pronađeni u svom stanu, policija je prvo posumnjala da je uzrok droga. No britanski mediji javljaju da su policiju tragovi odveli u drugom smjeru. 

"Liječnici su zaključili da je par otrovan toksinima i da pokazuju vrlo slične simptome" onima ruskog dvostrukog agenta i njegove kćeri, objavio je danas The Sun. 

Uključile se i protuterorističke snage

Nakon novih saznanja u ovaj slučaj uključile su se i protuterorističke snage, priopćila je gradska policija. 

"Uzimajući u obzir nedavni razvoj događaja u Salisburyju, službenici protuterorističke mreže surađuju s kolegama iz policije okruga Wiltshire oko incidenta u Amesburyju", stoji u priopćenju. 

Trovanje Skripalja izazvalo diplomatski rat Londona i Moskve

Podsjetimo, Sergej i Julia Skripalj bili su pronađeni bez svijesti 4. ožujka te su se tjednima liječili u bolnici. Službeni London za pokušaj trovanja bivšeg ruskog špijuna okrivljuje Moskvu koja odbacuje svaku upletenost.  

Slučaj Skripalj izazvao je diplomatsku krizu između dviju zemalja i val protjerivanja diplomata, koji je počela Velika Britanija, a slijedili su je njezini saveznici (a među njima i Hrvatska), nakon čega je Rusija uzvratila istom mjerom. 

Pročitajte više