PARADISE PAPERS Ruski novac preko banke koja je financirala Todorića završio u Facebooku i Twitteru

Foto: 123rf

JURIJ MILNER, ruski milijarder čiji su holdinzi imali velike udjele u Facebooku i Twitteru te koji se izjašnjava o svemu od budućnosti društvenih medija do granica putovanja u svemir, kupio je svoje udjele u Facebooku i Twitteru pomoću novca izravno iz Kremlja.


Kako piše New York Times, usred afere nazvane Paradise Papers, dokumenti koji su postali dostupni pokazuju kako su Milnerove investicije u Facebook i Twitter financirane stotinama milijuna dolara iz Kremlja.

Investiciju u Twitter poduprla VTB banka, u Facebook Gazprom

New York Times podsjeća i na situaciju iz 2010. kada je Milner govorio na tehnološkoj konferenciji u San Franciscu. Odgovarao je tada na pitanja iz publike, a kada je upitan tko su njegovi investitori nije odgovorio.

Čini se kako je odgovor upravo postao dostupan.

Kako piše New York Times, njegovu investiciju u Twitter zapravo je poduprla ruska banka VTB koju kontrolira država, a ta investicija prekrivena je pomoću "labirinta" offshore tvrtki.

Podsjetimo, VTB banka je financirala i Agrokor.

Također, jedan od velikih investitora u Milnerovo ulaganje u Facebook primio je sredstva od Gazprom Investholdinga, koji je također pod kontrolom Rusije. Tako barem pokazuju papiri koji su postali dostupni, a koji uključuju zapise odvjetničke tvrtke Appleby s Bermuda.  Do njih je došao njemački list Sueddeutsche Zeitung koji ih je podijelio s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara.


Milnerove tvrtke posjedovale su preko osam posto Facebooka i pet posto Twittera, što ga je dovelo na popis najmoćnijih biznismena svijeta. Iako je te udjele prije nekoliko godina prodao, i dalje nastavlja ulagati u tehnologiju.

Ipak, zanimljivo je i da je jedna od njegovih najnovijih investicija vezana za tehnologiju u području prodaje nekretnina, i to u projektu koji je pokrenuo zet Donalda Trumpa Jared Kushner, koji je među ostalim i savjetnik u Bijeloj kući.

Jesu li Trumpa na vlast doveli Rusi?

Facebook, Twitter, a i drugi društveni mediji, postali su fokusom federalne istrage u SAD-u kako bi se utvrdilo je li se Kremlj umiješao u predsjedničke izbore u SAD-u. Istražitelji pokušavaju utvrditi kako su Rusi koji su povezani s Kremljom stvorili određene sajtove pomoću kojih su se plasirale lažne vijesti i je li to rađeno sa svrhom kako bi se pomoglo Trumpovoj kampanji.

Iako nitko ne sugerira da su milijarder Milner i njegove tvrtke imale uloge u toj propagandi, novac koji je koristio u kupovini dionica Twittera i Facebooka stigao je od ruskog državnog aparata, što pokazuje koliko se Kremlj približio američkim tehnološkim divovima, piše New York Times.


Milner pak tvrdi kako se taj novac nikako ne razlikuje od novca koje je primio od investitora širom svijeta.

Ipak, Michael Carpenter, koji je radio u američkom Nacionalnom vijeću sigurnosti za vrijeme Obame, i to kao direktor odjela za Rusiju, rekao je kako institucije koje su povezane s Kremljom ulažu novac uvijek misleći na strateški interes, ne samo na ekonomski.

"To ide ruku pod ruku. Oligarsi koji primaju značajne količine financijske potpore od ruskih banki poput VTB-a, ili Sberbanke ili Gazproma, moraju prijeći preko političkog praga, što znači da moraju podupirati one na vrhu ruskog kapitalističkog sustava", rekao je.

Milner je pak izjavio kako za njega u cijeloj investiciji u Facebook ni Twitter nema ništa sporno. "To je samo posao. Dobili smo novac, uložili ga u Twitter i Facebook te zaradili novac našim partnerima. To je za mene trgovački ugovor", rekao je.

Milner nije govorio o identitetima svojih investitora

Kako pokazuju Panama Papers, Gazprom je tijekom nekoliko godina skupa s jednom podružnicom pozajmio stotine milijuna dolara tvrtki Kanton Services, koja je pak držala dio tvrtke DST pomoću koje je Milner kupio dionice Facebooka.

Tvrtka Kanton je od Gazproma dobila 197 milijuna dolara tri mjeseca prije nego što je Facebook objavio da ulazi u posao s Milnerom.

Tvrtka Kanton povezana je pak s Ališerom Usmanovim, uzbekistansko-ruskim oligarhom koji je bio blizak s bivšim premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevim, a s kojim je Milner ušao u posao krajem 1990-ih godina.


Kanton je naime u vlasništvu Usmanovljevog dugogodišnjeg poslovnog suradnika, a kontrolirao ga je Matthias Bolliger, direktor brojnih podružnica glavne tvrtke Usmanova, USM Holdinga, navodi se u Panama Papersima i zapisima Applebyja.

Upitan o investitorima, Milner je pak rekao kako identiteti njegovih investitora nisu informacija za javnost, ali je pokušao stvoriti dojam kako njegova tvrtka nije povezana s Usmanovim.

"Nisam znao da je on koristio državna sredstva kako bi ulagao s nama", rekao je. Dodao je i kako se Usmanov financira iz više smjerova te kako je nemoguće utvrditi je li novac iz Gazproma uložen u Facebook.

Glasnogovornik Usmanova rekao je kako njegov klijent nije posudio novac od države ili državna sredstva da bi uložio u Facebook.

Investicija u Facebook

Kako piše New York Times, spomenuto ulaganje u Facebook je primjer toga kako ruski oligarsi miješaju javne i privatne uloge kako za svoju tako i za korist svoje vlade.

Naime, pišu kako je Usmanov bio generalni direktor Gazprom Investholdinga u vrijeme kada je ulagao u Facebook. Pišu i kako je Usmanov često miješao svoju poziciju u vladi sa svojim privatnim poslovima, pozivajući se na izvješće tvrtke Kroll koja se bavi globalnim istragama i osiguranjem.


Izvješće iz Krolla opisalo je takva poslovanja kao "sinergije". Naime, sam Usmanov je, želeći poboljšati sliku o sebi prije ulaganja u Facebook, naručio spomenuto izvješće od tvrtke Kroll. Njihovi istražitelji su zabilježili šaroliku povijest Usmanova, od zatvora u Uzbekistanu do povezivanja s osobama iz područja ruskog organiziranog kriminala, piše New York Times.

Osim toga, zabilježili su i velik broj investicija u kojima su mu pomogli Kremlj i Medvedev, dok izvješće Krolla navodi i kako im je jedan izvor rekao da je Usmanov na putu da Putinovu eru završi kao oligarh koji je u posljednjih osam godina najviše napredovao.

Kroll je otkrio i kako je Usmanov za neke investicije koristio tvrtku Kanton koja je kasnije postala dio Milnerove investicije u Facebook.

Na koncu je Milnerova tvrtka DST, da bi uložila u Facebook, koristila usluge odvjetnika iz Cipra i Velike Britanije, koji su radili i na uspostavljanju offshore računa za ruske oligarhe bliske Putinu, navodi se u Panama Papersima, izvješćima američkih osiguranja i u zapisima iz Applebyja.

Nakon što je uložio u Facebook, Milner je uložio još oko 7 milijardi dolara u 30 različitih tehnoloških kompanija, uključujući Spotify, Airbnb i Groupon.  U svojim intervjuima govorio je kako je razvio blizak odnos s upravama tvrtki u koje ulaže te je sa Zuckerbergom postao prijatelj. Ipak, nije uzeo mjesto u upravi niti je tražio pravo glasa.

Investicija u Twitter

Milner je u Twitter uložio oko 380 milijuna dolara, a tu investiciju podupirala je druga najveća banka u Rusiji - VTB.

61 posto te banke u vlasništvu je ruske vlade, a predsjednik banke je bivši sovjetski diplomat Andrej L. Kostin. Jedan od članova nadzornog vijeća je Matthias Warnig, bivši špijun Istočne Njemačke koji je služio u Dresdenu dok je Putin bio stacioniran u tamošnjem KGB-u.

VTB ulaže diljem svijeta, uključujući SAD. Prošle godine, Panama Papersi su otkrili kako je banka s Cipra koja je u vlasništvu banke VTB korištena kako bi se prebacile stotine milijuna dolara na račune povezane sa Sergejem Rolduginom, bliskim prijateljem Vladimira Putina.

VTB je tada izjavila kako izvješće nije potkrijepljeno.

Milnerov posao s Twitterom je, kako piše New York Times, kompleksna mreža transfera i offshore računa. Ipak, navode i kako bi detalji o toj investiciji mogli pokazati kako je VTB u njoj imala strateške motive.

Naime, VTB je 2011. uložila najmanje 191 milijun dolara u zamjenu za dionice tvrtke DST Investments 3, pokazuju korporativni zapisi, piše New York Times. Taj offshore novac korišten je kako bi se kupili poslovni udjeli DST Globala u Twitteru tog mjeseca. DST Investment 3 također je izdao dionice Kantonu, tvrtki koja je povezana s Usmanovim koji je bio u centru ulaganja u Facebook.


U svibnju 2014. godine, VTB je najveći dio svog udjela prebacila u DST Investments 3 Kantonu. DST je također tada unovčio svoje ulaganje u Twitter.

VTB je u priopćenju izjavila kako je ulaganje u Twitter bila samo financijska investicija te kako su oni isključivo komercijalna banka koja nikada nije imala nikakve politički motivirane poslove.

Twitter je pak odbio odgovoriti na piranja o VTB-u. Milner pak nije odgovorio kako je VTB postao investitor u njegovu tvrtku. Krollovo izvješće pokazalo je kako je Kremlj ranije nalagao VTB-u da financira Usmanova ulaganja.

Uložio u Tvrtku Trumpova zeta

Kako piše New York Times, Milner je bio aktivan i izvan Silikonske doline. Ulagao je u Cadre, tehnološku tvrtku za nekretnine koju su osnovali zet Donalda Trumpa i njegov brat Joshua.

Milner je izjavio i kako je uložio 850 tisuća dolara u tu tvrtku preko zaklade, a ta zaklada kontrolira DST Global Advisers i DST Global. Kushner i tvrtka nisu komentirali ovo ulaganje.

U razgovoru za New York Times rekao je kako se ne želi uplitati u politiku te kako se preferira fokusirati na posao i filantropiju.

Pročitajte više