Parafiran memorandum o znanstvenoj suradnji RH i Srbije

SRBIJANSKI ministar znanosti i okoliša Aleksandar Popović i hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac parafirali su u srijedu u Beogradu Memorandum o znanstvenotehničkoj suradnji dviju država, koji će 15. ovog mjeseca, također u Beogradu, potpisati premijeri Hrvatske Ivo Sanader i Srbije Vojislav Koštunica.

Hrvatski ministar Primorac je na zajedničkoj konferenciji za novinare izrazio zadovoljstvo dogovorenom suradnjom Hrvatske i Srbije u brojnim područjima znanosti i zajedničkim znanstvenim projektima.

"Znanost je prethodnica mnogih promjena i uspostave stabilnih i trajnih odnosa, a parafiranje Memoranduma je izuzetno važno, jer već sad imamo četiri ili pet projekata iz Srbije koji sudjeluju u projektima s hrvatskim institucijama", kazao je ministar Primorac. Posebno je istaknuo već započetu suradnju institucija u Hrvatskoj s beogradskim Institutom "Mihajlo Pupin", koji je tijekom boravka u Beogradu posjetilo hrvatsko izaslanstvo.

"Znanost pokreće gospodarstvo, a naši su znanstveni sustavi komplementarni. Imamo ista ili slična iskustva i boljke i zajedno možemo učiniti više, te je vrlo važan naš dogovor o zajedničkim istraživačkim projektima, posebno projektima važnima za Srbe u Hrvatskoj i Hrvate u Srbiji i Crnoj Gori, te njihovu budućem financiranju", kazao je srbijanski ministar Popović.

Ministar Primorac je na brifingu za hrvatske novinare istaknuo da je dogovoreno formiranje tzv. poola recenzenata, u čemu će objema zemljama pomoći Austrija, kako bi se postiglo objektivno ocjenjivanje projekata. Primorac je uz ostalo najavio i razmjenu studenata na poslijediplomskim i doktorskim studijima te usuglašavanje uvjeta za priznavanje znanstvenih titula.

Hrvatsko izaslanstvo se sastalo i sa srbijanskim ministrom prosvjete Slobodanom Vuksanović a , po riječima ministra Primorca, razgovoralo se o predstojećoj "dječjoj olimpijadi", na kojoj bi se iduće godine moglo naći više od 40 tisuća osnovnoškolaca iz Rusije, Azerbejdžana, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Italije, Mađarske, Srbije i Crne Gore i možda Albanije, a za čiju organizaciju je podršku i pomoć Hrvatskoj već dala Velika Britanija.

Pročitajte više