Paravinja: Nisam ubio Antoniju, dokazi su podmetnuti!

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Šibeniku je danas u 16 sati započelo saslušanje Dragana Paravinje, osumnjičenog za teško ubojstvo i pokušaj silovanja maloljetne Antonije Bilić.

Kako javlja HRT, Paravinja je rekao da nije ubio 17-godišnju Antoniju Bilić i da ne zna gdje je ona. To je novinarima nakon ispitivanja rekao njegov branitelj po službenoj dužnosti, šibenski odvjetnik Branko Baica. Rekao je da se spornoga dana uopće nije vozio na dionici koju je policija istragom utvrdila te da Antoniju Bilić nije ukrcao, niti ima saznanja o njezinoj sudbini. Rekao je i da su dokazi pronađeni u kamionu, koji ga povezuju s Antonijom, podmetnuti.

"Pod pritiskom izmislio da je ubio Antoniju i silovao žene u BiH"

Također je rekao da je pod pritiskom izmislio izjavu koju je dao banjalučkim policajcima te da je iz istoga razloga izmislio i priznanje za pokušaj silovanja žene u Sokolcu na teritoriju BiH, izvijestio je glasnogovornik suda.

Paravinjin odvjetnik je rekao da je njegov klijent pred istražnim sucem Igorom Ninićem opisao svoje kretanje 7. i 8. lipnja. Dodao je da Paravinjine izjave i sve što je iznio u svoju obranu policija treba provjeriti. Paravinja ostaje u pritvoru jer je na snazi rješenje o provođenju istrage, a sud će nastaviti s izvođenjem dokaza u ponedjeljak.

Na pitanje je li zatraženo proširenje istrage u slučaju nestanka maloljetnice, Baica je rekao kako će istražni sudac o tome odlučiti početkom idućeg tjedna. Dodao je kako će o detaljima slučaja moći više reći tek nakon što u ponedjeljak dobije uvid u spis.

Paravinja je sinoć konačno izručen Hrvatskoj. Nešto nakon 20 sati prešao je granicu s BiH na prijelazu Strmica te doveden u Istražni zatvor šibenskoga Županijskog suda gdje mu je uručeno Rješenje o jednomjesečnom pritvoru. Nalazio se u jednom od tri policijska automobila, koji su u koloni putovali do istražnog zatvora u Šibeniku. 

PU šibensko-kninska danas je priopćila da ne provodi terensku potragu za tijelom nestale Antonije, ali da nastavlja s kriminalističko-analitičkim istraživanjem.

Privremeno izručenje, oko trajnoga se moraju dogovoriti Hrvatska, BiH i Srbija

Riječ je o privremenom izručenju, koje bi trebalo važiti do pravomoćnosti odluke iz Sokoca gdje je prvostupanjskom presudom Paravinja proglašen krivim za pokušaj silovanja iz 2002. godine te osuđen na 2 godine i 10 mjeseci zatvora.

Naime, u Hrvatskoj će moći biti sve dok ga ne pozove pravosuđe BiH koje bi trebalo raspravljati o žalbi na presudu koje je podnijelo tužiteljstvo. Prema dogovoru, Srbija, Hrvatska i BiH na koncu bi se trebale dogovoriti gdje će Paravinja izdržavati kaznu s obzirom da je 2003. godine u Srbiji osuđen na četiri i pol godine zatvora zbog silovanja i pokušaja silovanja.

U obrazloženju odluke o izručenju stoji da se Paravinja privremeno izručuje kako bi se rasvijetlile okolnosti nestanka Antonije Bilić. Podsjećamo, Paravinja je nakon uhićenja u BiH istražiteljima priznao da je ubio nestalu Antoniju i njeno tijelo bacio u rijeku.

Detaljnom pretragom terena tijelo nije pronađeno, a Paravinja je svoj iskaz kasnije povukao, kazavši da je priznanje bilo iznuđeno batinama.

Pročitajte više