Parčina: Lećevičani su spremni na egzoduds

PREDSJEDNIK udruge Rast iz općine Lećevica Anđelko Parčina upozorio je danas da su Lećevičani spremni na egzodus ako se ne odustane od ideje da se u Kladnjicama izgradi regionalni Centar za gospodarenje otpadom.

Lećevica je spremna i izdvojiti se iz Splitsko-dalmatinske i priključiti se Šibensko-kninskoj županiji, izjavio je Parčina na tematskoj sjednici saborskog Odbora za predstavke i pritužbe.

Na iznimno burnom sučeljavanju članova udruge Rast s predstavnicima Splitske županije i Ministarstva zaštite okoliša, Parčina je ustvrdio da je ekonomski neopravdano da županija gradi odlagalište koje je čak 60 kilometara udaljeno od Splita.

Upozorio je da se radi o krškom i trusnom, te slivnom području nekoliko rijeka koje vodom napajaju oko 300 tisuća ljudi.

Predstavnik splitske županije naveo je pak da je kaštelanska zagora, u kojoj se nalazi Lećevica, pogodna za izgradnju spomenutog Centra koji bi, tvrdi, imao najsuvremeniju tehnologiju.

Tvrdi i da bi taj projekt bio višestruko koristan, otvorio bi radna mjesta, ali i riješio problem 17 javnih i nekoliko desetaka divljih odlagališta u Splistko-dalmatinskoj županiji.

Predstavnik Unešića, Lećevici susjedne općine, prozvao je Ministarstvo zaštite da se suglasilo s Prostornim planom Splitske županije unatoč protivljenju županijskih vlasti u Šibeniku.

Predstavnica Ministarstva navela je pak, da svaka županija mora odrediti lokaciju za odlagalište, da donošenju konačne odluke o tome, je li Lećevica dobra lokacija prethodi pet faza, a cijeli je posao tek u prvoj, odnosno fazi istražnih radova.

Neovisni stručnjak Stanko Uršić ocijenio je da su spalionice smeća prošlost, te da Hrvatska treba slijediti europski trend ekološkog zbrinjavanja otpada, odnosno njegova razvrstavanja.

Pokvarena je teza da Hrvati nisu u stanju odvojeno skupljati otpad, rekao je Uršić, naglašavajući kako se razdvajanjem štede milijarde i rješavaju nepotrebni sukobi, poput onoga u Lećevici.

(Hina) xum ysšh

Pročitajte više