Park prirode u Hercegovini dobiva milijun eura od EU-a

Foto: Flickr

PARK prirode Hutovo blato dobit će iz fondova EU-a oko milijun eura za uređenje i unapređenje turističke ponude te očuvanje ovog vrijednog biljnog i životinjskog močvarnog staništa na jugu Hercegovine, kao dio zajedničkog projekta uz još dva parka prirode, Biokovo iz Makarske i Tivatska solila iz Crne Gore.

Novac je dodijeljen u okviru programa IPA fondova Europske unije za prekograničnu suradnju Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Javno poduzeće Hutovo blato proipćilo je u utorak da je riječ o dva projekta koji se odnose na unapređenje turističke ponude Hutova blata, u iznosu od oko 740.000 eura, te obnovu objekata u samome parku prirode u vrijednosti oko 275.000 eura. Prije potpisivanja ugovora krajem prosinca ove godine između EU-a i Parka prirode, prethodit će dodatni pregovori u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske.

“Sada imamo dva međunarodna projekta vrlo bitna za unapređenje turističke ponude Hutova blata, a kao koordinator izrade mogu reći kako smo okupili dobar tim stručnjaka sa Sveučilišta u Mostaru, Univerziteta u Sarajevu, Sveučilišta u Dubrovniku i drugih vrlo uglednih institucija u BiH", ocijenio je u izjavi direktor Parka prirode Hutovo blato Nikola Zovko.

U priopćenju se pojašnjava kako se s odobrenim novcem EU-a planira prilagodba, unutarnje uređenje i opremanje nezavršenih objekata u Hutovu blatu, sa zbirkama, akvarijem i interaktivnim sadržajima, kao i uređenje i opremanje postojeće edukacijske staze. Planira se i nabava dvije brodice na solarni pogon, uređenje i opremanje adrenalinskog parka za posjetitelje, te obnova i uređenje dvije postojeće kućice za promatrače ptica na Deranskome blatu. Partneri Parku prirode Hutovo blato u ovom projektu su Sveučilište u Dubrovniku, Institut za more i priobalje Dubrovnik, Akvarij – kao vodeći partner, zatim Univerzitet Crne Gore, Institut za biologiju mora Kotor, Turistička organizacija Kotor te Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije.

Hutovo blato se smatra jednim od najvećih zimovališta ptica na području Europe. Teritorijalno pripada općinama Čapljina i Stolac, a prostire se na močvarnom, ravničarskom i brdovitom terenu, s nadmorskom visinom od 1 do 432 m.

Međunarodni Savjet za zaštitu ptica (ICBP) uvrstio je 1998. godine Hutovo blato na listu međunarodno važnih staništa ptica. Potom je 2001. Park prirode Hutovo blato upisan na listu močvara od međunarodne važnosti po metodologiji Ramsarske konvencije i registriran je pri UNESCO-ovom direktoratu u Parizu.

Pročitajte više