Parkinsonova i Alzheimerova bolest možda imaju isti uzrok

PARKINSOVA i Alzheimerova bolest međusobno su srodne, a lijekovi koji zaustavljaju napredovanje jedne bolesti mogli bi pod određenim uvjetima ublažiti i drugu, izvijestili su znanstvenici u stručnom časopisu "Science".

Taloženje proteina alfa-sinuklein u mozgu, po shvaćanju brojnih znanstvenika, sudjeluje u nastanku Parkinsonove bolesti. Skupina znanstvenika predvođena Benoitom Gaissonom sa Sveučilišta Pennsylvania u Philadelphiji, utvrdila je u pokusima na životinjama kako isti protein može izazvati taloženja koja vode prema razvoju Alzheimerove bolesti. Taj međusoban odnos znanstvenici su otkrili kod osoba koje imaju gensku osobitost povezanu s alfa-sinukleinom.

Gaisson i njegovi kolege svoju su pretpostavku o srodnosti Alzheimerove i Parkinsonove bolesti potkrijepili studijom liječnika iz bolnice Luke u Chicagu.

Oni su u časopisu "Archives of Neurology" izvijestili kako mnogo osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti začuđujuće često pokazuje simptome slične Parkinsonovoj bolesti. Među njima su smetnje pri kretanju ili ukočeni udovi.

Znanstvenici se nadaju da će njihovo otkriće ubrzati razvoj novih lijekova.

(Hina) kt dgk

Pročitajte više