Parlament BiH raspravljat će o slobodnoj trgovini sa susjedima

ZASTUPNIČKI dom Parlamenta Bosne i Hercegovine održat će do kraja ovog mjeseca posebnu sjednicu na kojoj će razmatrati moguće posljedice bescarinskog uvoza prehrambenih proizvoda u tu zemlju iz susjednih država koji treba stupiti na snagu od 1. siječnja 2004. godine.

Odluku o održavanju posebne sjednice Zastupnički je dom donio na redovitom zasjednju održanom u četvrtak u Sarajevu nakon što je zastupnik Srpske demokratske stranke (SDS) Momčilo Novaković zatražio poduzimanje hitnih mjera kojima bi se odgodila puna provedba sporazuma o bescarinskoj trgovini s Hrvatskom te Srbijom i Crnom Gorom.

Novaković je prvobitno zatražio da Parlament donese rezoluciju kojom bi se nametnuo moratorij na provedbu ovih ugovora no prevladalo je stajalište kako prije donošenja bilo kakvih konkretnih odluka valja temeljito razmotriti i stanje u domaćoj poljoprivredi te mjere koje valja poduzeti kako bi se ona zaštitila.

Udruge koje okupljaju poljoprivrednike ranije su također ultimativno zatražile od Vijeća ministara BiH da odgodi primjenu režima slobodne trgovine sa susjedima na najmanje šest mjeseci kako bi se u tom razdoblju donijele mjere za zaštitu domaće prehrambene industrije. Ukoliko se to ne bi dogodilo, poljoprivrednici su najavili blokade svih graničnih prijelaza BiH sa susjednim zemljama od 29. prosinca.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić i ministar vanjske trgovine Dragan Doko do sada su odlučno odbijali zahtjeve za jednostrano nepoštivanje ranije potpisanih sporazuma ističući kako bi to dovelo u pitanje ukupni položaj BiH.

Oni su najavili kako bi do eventualne odgode primjene režima slobodne trgovine moglo doći samo u dogovoru s vlastima u Zagrebu i Beogradu.

(Hina) rm sb

Pročitajte više