Parlament će odobravati sudjelovanje u mirovnim misijama

ZASTUPNIČKI dom Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je u srijedu zakon o sudjelovanju vojnika u mirovnim misijama u inozemstvu kojim se određuje parlamentarna kontrola nad ovakvim aktivnostima što je do sada bilo isključivo u ovlasti Predsjedništva BiH.

Zakonom je predviđeno da odluke o upućivanju vojnika, policajaca te civilnih službenika iz BiH u međunarodne mirovne misije i dalje donosi državno Predsjedništvo no one postaju pravomoćne samo ukoliko ih u roku od dva mjeseca potvrdi Parlament.

U nekim slučajevima, ovisno o karakteru mirovne misije, odluku o sudjelovanju mogu donijeti i državna ministarstva no opet uz parlamentarnu suglanost.

Zakonom je definirano da građani BiH mogu sudjelovati u operacijama kojima je cilj sprječavanje sukoba, očuvanje, uspostava i provedba mira, u humanitarnim operacijama u slučaju prirodnih ili ekoloških nesreća te u operacijama međunarodnih sigurnosnih i obrambenih organizacija kojima je BiH pristupila na temelju međunarodnih ugovora.

Policajci iz BiH kao i časnici u ulozi vojnih promatrača već sudjeluju u nekoliko mirovnih misija u svijetu koje se odvijaju pod okriljem Ujedinjenih naroda.

Predsjedništvo BiH ranije ove godine donijelo je odluku o upućivanju trideset pirotehničara u Irak što je izazvalo brojne prosvjede zbog rizika kojega BiH time preuzima.

Pirotehničari bi tamo trebali biti upućeni tijekom proljeća 2005. godine nakon obuke i opremanja koje se odvija uz potporu američke vlade.

Pročitajte više