Parlament Federacije BiH za rješavanje prava otpuštenih

ZASTUPNIČKI dom Parlamenta Federacije Bosne i Hecegovine razmatrat će početkom prosinca izvješće o položaju bosanskohercegovačkih državljana koji su tijekom rata otpušteni s radnih mjesta u Hrvatskoj kako bi odlučilo o mjerama koje treba poduzeti da bi oni ostvarili svoja prava, prenosi u nedjelju sarajevsko "Oslobođenje".

Predsjednik parlamentarnog povjerenstva za zaštitu temeljnih ljudskih prava Mirsad Hasanić izjavio je za ovaj list kako su tom tijelu dostavljeni popisi koji sadrže od 60 do 100 tisuća imena osoba koje smatraju da su protuzakonito otpuštene s posla u Hrvatskoj i sada traže da im država BiH pomogne u ostvarivanju prava na radni staž ili mirovinu.

Najveći broj njih otpušten je u razdoblju od 1991. do 1993. godine.

Hasanić je pojasnio kako će se navjerojatnijije od federalne vlade tražiti da do kraja godine sačini bazu podataka koja bi sadržavala popis svih otpuštenih iz poduzeća u Hrvatskoj.

Federalni parlament kani potaknuti donošenje zaključka koji bi Zavod mirovinskog osiguranja Federacije BiH obvezao da ovim osobama omogući dokup staža potrebnog za stjecanje prava na mirovinu.

Od Vijeće ministara BiH istodobno će se tražiti da u kontaktu s vlastima Hrvatske osigura vraćanje na prijeratna radna mjesta onima koji su još uvijek radno sposobni a da se onima koji su za to stekli uvjete osigura pravo na korištenje hrvatske mirovine odnosno invalidnine.bihhrvatska,hrvatskabih

Pročitajte više