Parlament RS o suradnji s Haškim sudom

NA ZASJEDANJU Narodne skupštine Republike Srpske koje je sazvano za utorak radi izbora novog predsjednika, na dnevni će se red uvrstiti, na zahtjev predsjednika RS Dragana Čavića, i donošenje rezolucije o suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu.

Kako se doznaje iz tajništva parlamenta RS, tom rezolucijom zahtijeva se od vlade RS da odmah poduzme sve mjere u skladu sa Zakonom o suradnji s Haškim tribunalom, te da, uz ostalo, obavi organizacijske, kadrovske i sve potrebne promjene u MUP RS kako bi policija uspješno izvršavala naloge tužiteljstva.

Osim poziva upućenog odbjeglim optuženicima za ratne zločine da se dragovoljno predaju policiji, "Čavićeva rezolucija", kako je već nazivaju neki zastupnici u parlamentu RS, sadrži i poziv međunarodnim organizacijama u BiH da temeljito i profesionalno rade na otkrivanju boravišta svih osoba protiv koje su podignute haške optužnice.

Kako preciziraju današnje Nezavisne novine, rezolucijom bi se obvezala vlada RS da pripremi prijedlog zakona kojim bi se omogućilo konstituiranje instituta RS za ratne zločine, sa zadatkom da nepristrano istražuje, dokumentira i povijesno vrednuje sve počinjene ratne zločine u toku ratnog sukoba na prostoru BiH od 1992. do 1995. godine.

Pročitajte više